Obratite pažnju

SVI PRIČAJU KOLIKO JE OPASAN MANJAK GVOŽĐA U KRVI: Evo šta se dešava ako unosite previše!

Saznajte i koje namirnice bi trebalo izbegavati ako imate previše gvožđa u telu

Medicina
Autor:
SVI PRIČAJU KOLIKO JE OPASAN MANJAK GVOŽĐA U KRVI: Evo šta se dešava ako unosite previše!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svi znamo za probleme koje donosi manjak gvožđa u krvi, ali jeste li znali koliko je opasno kada ga imate previše?

Anemija se definiše kao stanje smanjenog broja crvenih krvnih ćelija (eritrocita) u perifernoj krvi. Puno se češće koristi određivanje pigmenta u crvenim krvnim ćelijama, hemoglobina koji služi kao glavni prenosilac kiseonika u krvi čiji je nivo kod anemije snižen.

Bolesnici navode slabost, malaksalost, pospanost, maglu u glavi, vrtoglavice, glavobolje, zujanje u ušima i lupanje srca. Svi oni naglašavaju stalni umor koji je uzrokovan nedovoljnom količinom eritrocita zaduženih da telo snabdevaju dovoljnom količinom kiseonika. Kao i za većinu bolesti, tako se i za pojavu anemije navode brojni rizični faktori. Na primer, osobe s hroničnim bolestima podložnije su nastanku anemije. Žene nakon obilnih menstrualnih ciklusa mogu postati anemične, a trudnoća može podstaći promene u krvi koje rezultiraju anemijom.

Ali, šta se događa kada imamo previše gvožđa u krvi?

Odgovor na to daje prof. dr sc. Antica Duletić – Načinović, specijalistica hematologije za Ordinacija.hr:

"Opterećenje gvožđem nastaje kada unos gvožđa premašuje mogućnosti fiziološkog skladištenja i ono se nakuplja u telu i to prvenstveno u jetri, srcu, pankreasu, slezini, koži, zglobovima i žlezdama. Tokom godina, uskladišteno gvožđe može da uzrokuje zatajenje tih organa i hronične bolesti, kao što su ciroza, dijabetes i zatajenje srca.

gvožđe
foto: Shutterstock

Koristimo dva termina: hemohromatoza i hemosideroza.

Hemohromatoza se koristi za nasledni oblik metaboličke bolesti, a hemosideroza za transfuziono opterećenje gvožđem. Hemohromatoza je genetski poremećaj, ali vrlo mali broj ljudi s ovim genom razvije hemohromatozu. U drugom slučaju razlozi povišenog gvožđa u krvi (hemosideroze ili sekundarne hemohromatoze) su učestale transfuzije krvi.

Težina stanja zavisi oed količini akumuliranog gvožđa. Dijagnoza preopterećenja gvožđem potvrđuje se povišenim serumskim gvožđem, povišenim feritinom, koncentracijom gvožđa u jetri pomoću magnetne rezonance. Potrebno je učiniti gensko testiranje uz testove na članovima uže porodice. Terapija se sprovodi venepunkcijama kojima se uklanja višak gvožđa i/ili helacijskom terapijom", objasnila je doktorka.

Ako mislite da ste skloni prevelikom unosu gvožđa onda bi trebalo da smanjite unos namirnica koje sadrže puno gvožđa, donirate redovno krv, izbegavati unos vitamina C putem namirnica koje su pune i gvožđa.

Koje namirnice treba izbegavati kod viška gvožđa u krvi?

Gvožđe se nalazi u mnogim namirnicama kao što su nemasno crveno meso, iznutrice (teleća i kokošja jetra), riba (sardine), jaja, žitarice (kinoa), orašasto voće i semenke (budneva, susam, čia semenke), voće, zeleno lisnato povrće (spanać, blitva, kelj, brokoli, kupus) i mahunarke (pasulj, grašak).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs