Studija duga 20 godina

Evo šta udvostručuje rizik od demencije: Nikad ne biste pomislili da su ove dve stvari povezane!

I dalje su neka pitanja ostala otvorena i neobjašnjena, pre svega kako je moguće da oralno zdravlje tako snažno utiče na ozbiljne neurološke promene

Medicina
Autor:
Evo šta udvostručuje rizik od demencije: Nikad ne biste pomislili da su ove dve stvari povezane!
Foto: Shutterstock

Svi znamo da je pranje i čišćenje zuba koncem ključ za lep i blistav osmeh, ali postoji još razloga zašto bi trebalo dobro da vodite računa o oralnoj higijeni!

Ako je verovati novoj studiji objavljenoj u stručnom časopisu Neurology, preskakanje pranja zuba može da udvostruči rizik od demencije u kasnijim godinama.

Naime, uznapredovale bolesti desni odavno su povezane sa čitavim nizom bolesti - srčanim oboljenjima, moždanim udarom, reumatoidnim artritisom, dijabetesom, gojaznošću, bolestima bubrega i mnogim drugim.

Naučnici su sada, nakon 20-godišnje studije, utvrdili da loša oralna higijena može da duplira rizik od nastanka demencije.

Ipak, i dalje su neka pitanja ostala otvorena i neobjašnjena, pre svega kako je moguće da oralno zdravlje tako snažno utiče na ozbiljne neurološke promene.

"Osnovna hipoteza jeste da bakterije u ustima koje izazivaju bolesti desni imaju sistemske posledice", rekao je koautor studije dr Rajan Demer, misleći i na ostale bolesti koje su naučnici do sada povezali sa nedovoljnom oralnom higijenom.

Prema ovoj teoriji, bolesti desni nisu koren problema, već bolesti uzrokovane naslagama bakterija u ustima koje ostavljaju dalje posledice.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs