Pogledajte šta je rekla

Vrhunski stručnjak za zarazne bolesti: Ona je predvidela sve o epidemiji pre izbijanja, do najsitnijeg detalja! (VIDEO)

"Ne postavlja se više pitanje da li, nego kada će svet zadesiti pandemije kolosalnih razmera", rekla je doktorka

Medicina
Autor:
Vrhunski stručnjak za zarazne bolesti: Ona je predvidela sve o epidemiji pre izbijanja, do najsitnijeg detalja! (VIDEO)
Foto: Shutterstock

Pakistanska doktorka epidemiolog i stručnjak za širenje zaraznih bolesti Sira Madad, koja je šef Programa za srečavanje širenja patogena u zdravstvenom sistemu u Njujorku, u dokumentarcu koji je snimila za Netflix u decembru 2019. godine, a samo nekoliko dana pre nego što su Kina i Svetska zdravstvena organizacija objavile prisustvo novog nepoznatog korona virusa (COVID19) predvidela je da svet očekuje nova pandemija.

U dokumentarcu po nazivom Pandemija: kako sprečiti širenje, doktorka Madad govorila je o svom širokom iskustvu na polju suzbijanja različitih epidemijskih kriza u svetu, među kojima je i ebola, i tome koliko smo zaista podložni nekoj novoj pandemiji. Sudeći po njenim rečim, ne postavlja se pitanje da li, već kada će svet biti zahvaćen globalnom krizom ovog tipa.

Nažalost, njene predikcije su se obistinile do najsitnijih detalja - od toga na koji način se viruš širi, kolika mu je virulentnost (stepen zaraznosti), do toga kako kontaminira površine.

Ono što zaista plaši jesu podaci svetski poznatih stručnjaka i studija iznesenih u pomenutom dokumentarcu, a prema kojima bi svet trebalo da se pripremi za virusne mutacije koje vrebaju u budućnosti, a koje će najverovatnije doći iz životinjskog izvora i naći put do čoveka. Koliko će biti opasne i na koji način će se sprečiti njihovo širenje, nikome, za sada, nije poznato.

Oni nas podsećaju da je pre samo stotinak godina španska groznica odnela desetine milion života i da je veoma realno da tako nešto možemo da očekujemo i u budućnosti, s tom razlikom što su medicina i tehnologija značajno napredovale i imamo jače kapacitete da to suzbijemo pre nego što se nekontrolisano proširi.

Međutim, grupa naučnih entuzijasta, uz pomoć korporativnog sektora i fondacija kakvu vodi Bil Gejts, dananoćno istražuju ovo veoma opasno naučno polje, kako bi sprečili neku buduću pandemiju.

Naša topla preporuka je – pogledajte ovaj dokumentarni film, mnogo toga će vam biti jasnije!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs