Nećete verovati

5 bolova koje mešamo sa zuboboljom, a ustvari su nešto sasvim drugo: Evo kada upućuju na ozbiljne bolesti!

Da li ste znali da bol u zubima može biti "predznak" srčanog udara, bolesti sinusa, čak i simptom raka pluća?

Medicina
Autor:
5 bolova koje mešamo sa zuboboljom, a ustvari su nešto sasvim drugo: Evo kada upućuju na ozbiljne bolesti!
Foto: Shutterstock

Bolovi u zubima mogu se javiti iz različitih razloga, ali ono što malo ko zna jeste da nije svaka zubobolja, ili ono što mi prepoznajemo kao zubobolju, povezana sa zubnim problemima.

Neke bolesti mogu da se manifestuju bolom baš u ovom predelu, i iznenadiće vas koja su stanja u pitanju:

1. Problemi s viličnom kosti

Onda kada mislite da vas boli zub, bol možda zapravo dolazi iz vilične kosti. Bol u zubima tada može da se javi zbog disfunkcije temporomandibularnog zgloba, koji može da izazove "zaključanu vilicu". Tada dolazi do grčeva u mišićima vilice, a problem postaje još veći prilikom otvaranja usta. Svemu ovome može biti uzrok pomeranje diska.

2. Sinusitis

Ovo stanje izaziva zapaljenje sluzokože jednog ili više sinusa. Maksilarni sinusi (sinusi u kostima gornje vilice) mogu izazvati bol i pritisak u gornjim zadnjim zubima, jer se njihov koren nalazi blizu kraja sinusa. Ipak, zanimljivo je da sinusitis može da nastane i kao posledica problema sa zubima, baš zato što su tako blizu.

Ovo su simptomi raka želuca, a niko ih ne shvata ozbiljno: Ljudi u pedesetim posebno da obrate pažnju!

foto: Shutterstock

3. Problemi sa srcem

Bol u srcu ponekad se manifestuje kroz različite delove tela. Obično je to levo rame ili ruka, ali može se preneti i na donje zube i vilicu. To može biti znak angine pektoris, koja se često smatra "predznakom" srčanog udara. Dakle, ako imate zdrave zube, a osećate da vas bole, možda bi trebalo da posetite kardiologa.

4. Pljuvačni čepovi

Ovaj poremećaj stvara se u cevi jedne od pljuvačnih žlezda. Kada čep dostigne kritičnu veličinu, dolazi do blokade pljuvačnog kanala. Kao rezultat se javlja bol u zubima, a može doći i do otoka pljuvačne žlezde. Da bi se ova dijagnoza potvrdila, potrebno je uraditi rentgensko snimanje vilice.

5. Bolesti pluća

Bolesti pluća mogu da utiču na zube, i obrnuto. Bol u zubima i vilici može biti znak raka pluća.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs