Obratite pažnju

Moderna zavisnost: Stručnjaci preterano vežbanje uporedili sa uzimanjem heroina!

Količina endorfina koju telo proizvodi vežbanjem u ekstremnim slučajevima može da bude toliko izražena da može da izazove osećaj euforije sličan efektu opijata
Fitnes & Nutricija
16:16h Autor:
Moderna zavisnost: Stručnjaci preterano vežbanje uporedili sa uzimanjem heroina!
Foto: Shutterstock

Svakog radnog dana, britanska TV voditeljka Lisa Vikeri ustaje u 5 ujutro, trči nešto više od sat vremena, a pre nego što sedne za svoj radni sto, odradi i sat vremena Bikram joge.

U povratku s posla čeka je novi krug joge i ponovo trčanje do kuće.

"Ostali misle da nisam normalna, ali ja obožavam osećaj euforije koju mi vežbanje daje. Ako ne dobijem svoj "fiks", ostatak dana sam loše volje", kaže voditeljka.

Lisa je samo jedna od zavisnika od fitnesa modernog doba, kako ih nazivaju stručnjaci, upoređujući odvikavanje od preteranog vežbanja sa odvikavanjem od heroina.

Samo 10 minuta nedeljno radite ovu vežbu: Trbušnjaci kao kamen, prava leđa bez bola!

Naime, količina endorfina koju telo proizvodi vežbanjem u ekstremnim slučajevima može da bude toliko izražena da može da izazove osećaj euforije sličan efektu opijata, a baš kao što i narkomanima vremenom treba sve veća doza droge, tako i zavisnici od vežbanja sve veći deo dana provode vežbajući.

Stručnjaci poput dr Vilijama Glasera, koji je još 1976. godine proučavao trkače, tvrde da preterano vežbanje zaista može da dovede do prave zavisnosti.

"Znate da je vežbanje prešlo u zavisnost kada vam ono upravlja čitavim životom, gubite prijatelje i nemate dovoljno vremena za druge sadržaje tokom dana, jer ne možete bez treninga", upozorio je slavni fitnes trener Dalton Vong.

Adrijana Lima savetuje: Ako želite telo kao moje, uradite ove 3 stvari! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs