Samo navalite

Tamna čokolada čini vas lepšim

Ova poslastica uspešno štiti od UV zračenja, vitamini, minerali i antioksidansi kojima je bogata hrane kožu, a verovali ili ne štiti i zube
Fitnes & Nutricija
18:54h
Tamna čokolada čini vas lepšim
Foto: Shutterstock

Tamna čokolada koja ima nizak nivo šećera, a visok niva kakaoa. Bogata je vitaminima, mineralima i antioksidansima koji hrane kožu.

Zbog tih svojih karakteristika pomaže kod suve kože, a pomoću flavonola koji sadrži može veoma uspešno da je štiti od UV zraka. Takođe, smanjuje stres, samim tim i bore, a ukoliko od nezaslađene tamne čokolade, meda i jogurta napravite masku za kosu, ona će joj dati sjaj i podstaći njen rast.

Konzumiranje čokolade smanjujete nivo hormona stresa jer povećava lučenje seratonina, odgovornog za stanje sreće. Takođe sprečava razgradnju kolagena, proteina koji održava kožu lepom i mladom.

Brojna ispitivanja su potvrdila i da je tamna čokolada uspešna u snižavanju krvnog pritiska, te i da u manjim količinama ova poslastica postiže isti efekat kao i neki dijetetski proizvodi namenjeni visokom pritisku.

I na kraju, verovali ili ne, iako su nas još od detinjstva upozoravali da ne preterujemo sa slatikišima da ne pokvarimo zube, naučnici su potvrdili da je 12 grama tamne čokolade dnevno dovoljno za očuvanje zubne gleđi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs