5 NAMIRNICA KOJE TREBA DA JEDETE AKO ŽELITE DA SMRŠATE: Skidaju salo sa stomaka, smanjuju glad, poboljšavaju rad creva

Ukoliko ste na dijeti, obavezno uvrstite ovih pet namirnisa sa spiska doktora Mozlija

Fitnes & Nutricija
Autor:
5 NAMIRNICA KOJE TREBA DA JEDETE AKO ŽELITE DA SMRŠATE: Skidaju salo sa stomaka, smanjuju glad, poboljšavaju rad creva
Foto: Shutterstock

Stručnjak za ishranu Majkl Mozli savetuje da ovih 5 grupa namirnica jedete svakodnevno ako želi te da smršate.

Zamenite masno meso sa nemasnim poput piletine i ribe. Umesto krompira jedite samo zdravo povrće.

Doktor Mozli savetuje sve one koji žele da smršaju, da se prebace na posne proteine - ribu, piletinu, tofu sir..

"Ishrana bogata nemasnim proteinima ima brojne zdravstvene prednosti: smanjuje glad, snižava krvni pritisak, pomaže u kontroli telesne težine, poboljšava mišićnu masu i snagu te smanjuje rizik od osteoporoze jer su nemasni proteini izvrsni za zdravlje kostiju," tvrdi doktor Mozli.

Dr Majkl Mozli
foto: Profimedia

Ubacite što više orašastih plodova u svoju ishranu.

Doktor Mozli smatra da su bademi, indijski orah, lešnici i pistaći neke od "najzdravijih namirnica" za mršavljenje, jer su bogate dobrim masnoćama, i proteinima, vlaknima i vitaminom E.

Orašasti plodovi pomažu u snižavanju holesterola i izvrsni su za zdravlje srca. Iako možda mislite da je korištenje ulja zabranjeno ako ste na dijeti, stručnjak tvrdi da uključivanje maslinovog ulja u vašu ishranu zapravo može biti dobra stvar; može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Istaknuo je pet grupa namirnica u objavi na svojoj web stranici Fast 800, gde je rekao da je "povrće bez skroba" poput brokolija, spanaća, karfiola i krastavaca zdravija opcija od povrća poput krompira.

Povrće, Pijaca
foto: Shutterstock

Doktor Mozli smatra da ne morate da izbacite mlečne proizvode, te da punomasno mleko može biti korisno za telo. Stoga predlaže da kupujete mlečne proizvode sa visokim mlečnim masnoćama.

"Možda će biti iznenađenje za one kojima je rečeno da izaberu opciju niskokaloričnih mlečnih proizvoda kako bi bili zdraviji, ali punomasni mlečni proizvodi poput grčkog jogurta ili punomasnog mleka verovatno su zdraviji izbor", tvrdi on.

Objasnio je i zašto je to tako.

'Sadrže više esencijalnih masnih kiselina poput omega-3, visoki nivo proteina, vitamina B12 i joda, za koje se zna da usporavaju kognitivni pad, smanjuju anksioznost i depresiju, kontroliše nivo energije i poboljšavaju metabolizam", zaključio je.

(Stil/Story.hr)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs