3 VRSTE NAMIRNICA KOJE RESTARTUJU CREVA: Stručnjaci tvrde da NEMA ZDRAVIJEG OD OVOGA - Bićete siti, a gubićete kilograme

Ukoliko želite da vam creva rade "tačno kao sat", obavezno jedite nešto od ove hrane koju preporučuju nutricionisti

Fitnes & Nutricija
08:23h Autor:
3 VRSTE NAMIRNICA KOJE RESTARTUJU CREVA: Stručnjaci tvrde da NEMA ZDRAVIJEG OD OVOGA - Bićete siti, a gubićete kilograme
Foto: Shuterstock

Sturčnjaci stalno navode koliko je važno voditi računa o zdravlju creva, pa se rečenica poput one da se "pola zdravlja nalazi u crevima" povlači stalno po medijima. S obzirom da creva apsorbuju hranljive materije i održavaju zdravlje našeg imunog sistema, jasno vam je koliko pažnje ovom delu tela treba da posvetimo.

Probiotska hrana je izuzetno važna za telo.

Džulija Čebotar, nutricionista, navela je neke od najboljih prebiotičkih namirnica koje možete da jedete da biste resetovali creva i izbacili višak masti.

Otkrila je da su banane, praziluk i špargle samo neki od mnogih primera prebiotičke hrane koju možete da konzumirate i koja može pomoći u gubitku težine i poboljšanju zdravlja creva.

Ona dalje objašnjava da prebiotici podstiču rast i aktivnost korisnih crevnih bakterija. Uravnotežen i raznovrstan mikrobiom creva povezan je sa poboljšanim varenjem, imunološkom funkcijom i smanjenom upalom, što je sve važno za opšte zdravlje i upravljanje težinom.

Optimalno izbalansiran mikrobiom creva može poboljšati asimilaciju vitalnih hranljivih materija, potencijalno dovesti do poboljšanog metabolizma i boljeg osećaja opšteg zdravlja.

Banane
foto: Profimedia

Nezrele banane su dobar izvor otpornog skroba, vrste prebiotičkih vlakana. Mogu se dodati u smutije ili uživati kao užina. Praziluk sadrže inulin, moćna prebiotička vlakna. Dodajte ga u supe, variva ili kao dekoraciju jelima. Špargle je ukusan izvor prebiotičkih vlakana. Uživajte u njima kuvanim na pari, pečenim ili u salatama“, napominje Čebotar.

Uključivanje prebiotika u vašu ishranu može biti izuzetno jednostavno i praktično. Mnoge uobičajene namirnice su prirodno bogate prebiotičkim vlaknima, poput onih koje je Čebotar spomenuo. Uključujući ove namirnice u svoje dnevne obroke, možete bez napora da podstaknete rast korisnih crevnih bakterija, podržavajući ne samo vaše zdravlje digestivnog trakta, već i svoje ciljeve u kontroli težine.

hrana, namirnice, salata
foto: Shutterstock

Ona zaključuje ponavljajući da su prebiotičke namirnice dragocene i za zdravlje creva i za potencijalne koristi za gubitak težine. Međutim, treba ih integrisati u dobro zaokruženu ishranu koja uključuje raznovrsnu celovitu hranu. Podjednako je važno da ih postepeno uvodite u vašu ishranu od suštinskog značaja kako biste mikrobiomu creva dali vremena da se prilagodi i napreduje.

(Stil/Espreso/Klix.hr)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs