zdrava ishrana

SADGURU OTKRIO ŠTA DORUČKUJE SVAKI DAN: "Smanjuje krvni pritisak, šećer dovodi u normalu, a jača nokte i kosu"

O svom izboru za doručak, Sadhguru je rekao: "Odličan je za rast kose i noktiju. Takođe smanjuje krvni pritisak i smanjuje nivo šećera u krvi"

Fitnes & Nutricija
Autor:
SADGURU OTKRIO ŠTA DORUČKUJE SVAKI DAN: "Smanjuje krvni pritisak, šećer dovodi u normalu, a jača nokte i kosu"
Sadguru, Foto: Profimedia

U nedavnom video snimku na Instagramu, Sadhguru je podelio da se njegov doručak sastoji od proklijalog semena metija ili semena piskavice sa proklijalim mongom ili zelenim gramom za „zdrav život“.

„Jogijev doručak za zdrav život“, glasio je natpis dok je Sadhguru objašnjavao različite prednosti takvog proklijalog semena. „Proklijalo seme piskavice. Oni su fantastični čistači krvi. Dobri izvori proteina, vitamina i minerala. Veoma su dobr za majke koje doje. Odlični su za rast kose i noktiju. Takođe smanjuju krvni pritisak i snižavaju nivo šećera u krvi. Takođe smanjuju upalu", rekao je Sadhguru.

Takođe je dodao da ga uparuje sa proklijalim zelenim gram-om ili mong semenom za optimalnu ishranu.

„Oni stariji od 50 godina moraju ovo da konzumiraju“, rekao je Sadhguru.

seme piskavice
foto: Shutterstock

Proklijalo seme piskavice se pravi tako što se ovo seme preko noći potopi u vodu, a zatim pusti da klija u male mladice. „Baš kao proklijali zeleni gram, proklijalo seme piskavice ima visok hranljivi sastav zbog čega su složeni ugljeni hidrati u njima razbijeni u jednostavne forme koje se lakše apsorbuju. Dakle, ove klice olakšavaju varenje, čime se poboljšava zdravlje probave“, rekla je registrovana dijetetičarka Garima Gojal za indianekpress.com.

Ove sićušne klice sa dva lista prave se natapanjem semena piskavice preko noći. „Oni su veoma korisni i hranljivi, a takođe ispunjavaju različite terapeutske uloge. To je odlična užina ili se čak može konzumirati za doručak jer je zdrava mešavina ugljenih hidrata, proteina i vlakana", rekla je Gojal.

Ko može da konzumira klice piskavice?

Svaki pojedinac ih može konzumirati jer su bezbedni za konzumiranje, mada se posebno savetuju osobama sa visokim nivoom holesterola i dijabetičarima jer ove semenke imaju „magični hipoholesterolemijski i hipoglikemijski efekat“, pomenula je Gojal.

Koliko klica može da se konzumira?

Dnevna konzumacija 1-2 kašičice klica piskavice je idealna preporuka. „Ali njihova prevelika količina može uticati na zdravlje probave i dovesti do lošeg varenja, nadimanja, žgaravice itd.“, dodala je Gojal.

Ove klice su idealna užina za mršavljenje jer su bogate vlaknima, sadrže čak 75 odsto rastvorljivih vlakana. Pogodne su i za srce. Ove klice su blagodat za ljude sa kardiovaskularnim oboljenjima jer pomažu u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju povišenog nivoa holesterola u krvi. Ovo se duguje njegovom visokom sadržaju kalijuma, minerala koji kontroliše krvni pritisak. Klice piskavice su takođe prepune antioksidansa i moćnih fitokemikalija koje se bore protiv slobodnih radikala.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs