DR PERIŠIĆ SMATRA DA JE OVA DIJETA NAJZDRAVIJA: Iskustva kažu da se za 15 dana može izgubiti i do 5 kilograma

Gastroenterolog Vojislav Perišić naveo je nordijsku dijetu kao najzdraviju od svih dijeta, te je preporučio onima koji žele da smršaju

Fitnes & Nutricija
Autor:
DR PERIŠIĆ SMATRA DA JE OVA DIJETA NAJZDRAVIJA: Iskustva kažu da se za 15 dana može izgubiti i do 5 kilograma
Dr Vojislav Perišić, Foto: Printscreen/ youtube

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić govorio je koliko se nordijska dijeta razlikuje od mediteranske i po čemu je ova prva bolja:

"Postoji ključna razlika između ove dve dijete, a ona se krije u masnoćama. Mediteranska dijeta sadrži maslinovo ulje, dok nordijska koristi ulje uljane repice. Ova ulja imaju isti lipidni sastav, koriste najzdravije masnoće. Samo po tipu ulja se razlikuju, ali svakako obuhvataju kvalitetne i zdrave masnoće, pune omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Kvalitetne omega-3 i omega-6 masne kiseline imaju veliki uticaj na status krvnih sudova. I ne smemo preterivati sa unosom šećera", rekao je doktor.

On je kazao da se ta razlika ogleda i u izgledu naroda koji se hrane ovako oduvek.

"Pogledajte vi nekoga sa Mediterana, oniži je, možda punačak, ima stomak, dok je Skandinavac šlank. Ali po učestalosti hipertenzije i infarkta, oni su slični. I mnogo se u poslednje vreme istražuje da li prekomerna težina utiče na aterosklerozu ili slične probleme. Utvrđeno je da tip masnoće utiče, ali gojaznost, i ne toliko. Čovek može da ima 10-15 kilograma viška i neće imati veći zdravstveni problem", rekao je profesor Voja.

"Pogledajte vi i Grke, i nordijske narode. Tri puta nedeljno jedu ribu, i jedni, i drugi. Pa zatim, integralne žitarice i ovsene pahuljice i piju mleko, ali sa malo masti. Pa povrće! Dosta ga koriste obe kuhinje. To su i salate, zelena salata, rukola, radič, rotkvice, mladi luk, to se sve jede pre 'udarne' klope dana. I uneli smo vlakna, masne kiseline, sve to što protektivno deluje na organizam", rekao je on.

Istraživanja su svrstala nordijsku dijetu u 10 najboljih dijeta s dugotrajnim delovanjem. Dijetu su osmislili naučnici sa univerziteta u Kopenhagenu. Oni koji su bili na nordijskoj ishrani tvrde da su za 15 dana izgubili do 5 kilograma.

Trodnevni jelovnik:

Prvi dan

Doručak: Kaša od ovsenih i raženih pahuljica sa brusnicama

Ručak: Burgeri od cvekle sa svežom salatom

Večera: Salata od krastavaca, zelene salate, kisele cvekle, a kuvanim jajima, belim lukom i dimljenim lososom

Drugi dan

Doručak: Mafini od raženog brašna s brokolom i bundevinim semenkama

Ručak: Krem supa od praziluka i spanaća

Večera: Bakalar pripremljen u rerni s keljom i brokolijem

Treći dan

Doručak: Pirinač na mleku s cimetom

Ručak: Pečena piletina s grilovanim povrćem

Večera: Krem supa od krompira s dimljenim lososom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs