Ukusan i veoma zdrav

Čaj od hibiskusa neverovatno utiče na zdravlje: Zaboravićete na ovih 9 bolesti!

Predivan cvet koji raste u oko 130 vrsta najviše se koristi za pripremu odličnog i lekovitog čaja

Lepi & Zdravi
Autor:
Čaj od hibiskusa neverovatno utiče na zdravlje: Zaboravićete na ovih 9 bolesti!
Foto: Shutterstock

Cvet hibiskusa koristi se od davnina jer su već od tada poznata njegova lekovita svojstva. Postoji više od 130 različitih vrsta, koje mogu biti kultivisane, divlje, jednogodišnje ili višegodišnje.

Prema izgledu, hibiskus spada među najlepše cvetove na svetu, a boje variraju od svetložutih do tamnocrvenih boja. Poznat je i po imenu kineska ruža. Od ove biljke najčešće se sprema čaj, ali se može koristiti u kozmetici i kuhinji.

Delotvoran kod mnogih tegoba

Čaj od hibiskusa u sebi sadrži limunsku kiselinu i kiselinu hibiskusa. Osim toga, u njemu se nalaze snaži antioksidansi antocijani, flavonoidi, pektin i fitosterol. Sve je to jako važno za zdravlje ljudskog organizma. U nešto manjim količinama mogu se naći i gvožđe i aminokiseline, a sadrži i vitamin C.

Ovaj čaj priprema se jednostavno, gotovo kao i svaki drugi čaj. Za šoljicu čaja od hibiskusa biće vam potrebno 2 dl vode i jedna kašičica suvog cveta hibiskusa. Suvi cvijet prelijte ključalom vodom i ostavite da tako stoji oko 15 minuta. Nakon toga procedite i pijte u gutljajima. Po želji možete da dodate limun i med pa time dodano pojačati zdravo delovanje.

Svi je samo hvale koliko je dobra: Štetne posledice ispijanja vode sa limunom!

foto: Shutterstock

Čaj od hibiskusa delotvoran je kod povišenog holesterola, povišenog krvnog pritiska, gripa i prehlade, pomlađivanja kože, viška kilograma, probavnih tegoba, lošeg raspoloženja, dijabetesa, bolesti jetre, rashlađivanja tela, raka, anksioznosti...

Top 9 načina kako čaj od hibiskusa deluje na telo:

1. Smanjuje holesterol

Čaj od hibiskusa pomaže da se smanji nivo lošeg LDL holesterola iz tela, čime štite organizam od bolesti srca. Uz to, štite se i krvni sudovi od oštećenja. Hipolipidemična i hipoglikemijska svojstva ovog čaja mogu biti korisna onima koji pate od poremećaja šećera u krvi, kao što je dijabetes. Istraživanje sprovedeno na pacijentima s dijabetesom tipa 2 pokazalo je kako konzumacija ovog čaja snižava holesterol i trigliceride što pomaže u upravljanju tom nepredvidivom bolešću.

2. Štiti jetru

Antioksidativna svojstva čaja od hibiskusa pomažu u lečenju bolesti jetre. Oni pomažu da se vaše telo zaštiti, jer neutrališu slobodne radikale prisutne u tkivima i ćelijama. Zapravo, poboljšava celokupno zdravlje organizma.

3. Pomaže protiv karcinoma

Čaj od hibiskusa sadrži protokatokusnu kiselinu koja ima antitumorska i antioksidativna svojstva. Hibiskus usporava rast kancerogenih ćelija, ojačava organizam i olakšava posledice koje karcinom ostavlja na organizam.

Svakodnevno jedite ovo voće: Smanjuje rizik od srčanog udara za 45%!

foto: Shutterstock

4. Protivupalni i antibakterijski agens

Hibiskus je bogat askorbinskom kiselinom poznatom pod nazivom vitamin C. Vitamin C je neophodan hranjivi sastojak tela koji podstiče i stimuliše aktivnost imuniteta. Zbog svojstava ovog vitamina, čuvaće vas od zaraza, prehlada i gripa. Takođe, može da se koristi za lečenje nelagode uzrokovane povišenom telesnom temperaturom.

5. Ublažava menstrualni bol

Jedna od prednosti čaja od hibiskusa za žene je olakšavanje grčeva i bola tokom menstruacije. Osim toga, pomoći će u ponovnom uspostavljanju hormonske ravnoteže, što može da smanji neke simptome menstruacije i menstrualnog ciklusa. Smanjiće i promene raspoloženja i depresiju.

6. Odličan protiv depresije i anksioznosti

Zbog vitamina i minerala poput flavonoida, konzumiranje čaja od hibiskusa može da pomogne u smirivanju nervnog sistema. Koristi se za smanjivanje anksioznosti, stresa i depresije, jer umiruje um i telo.

7. Poboljšava probavu

Ovaj čaj, kao i ostali podstiče češće mokrenje, ali i bolji rad creva. Ima diuretska svojstva, pa se može koristiti za lečenje zatvora. Ujedno će pomoći poboljšavanju zdravlja čitavog gastrointestinalnog sistema. Na ovaj način smanjićete i rizik od dobijanja raka debelog creva.

Očistite jetru i smršajte: Ovaj napitak čini čuda za samo 72 sata! (RECEPT)

foto: Profimedia

8. Gubitak težine

Osim što poboljšava probavu, koristan je i pri mršavljenju. Nakon konzumiranja hrane bogate ugljenim hidratima, pijte čaj od hibiskusa. Studije su pokazale da ekstrakt hibiskusa smanjuje apsorpciju skroba i glukoze, pa može da pomogne gubitku telesne težine. Takođe, zaustavlja proizvodnju amilaze, što pomaže u apsorpciji ugljenih hidrata i skroba. Iz tog razloga ćete naći ekstrakt hibiskusa u mnogim dodacima za mršavljenje.

9. Spuštanje krvnog pritiska

Kod prehipertenzije ili hipertenzije, posebne kod starijih osoba, čaj od hibiskusa je pravi prirodni lek. Ima antioksidativna svojstva i može da snizi krvni pritisak za gotovo 10 jedinica. Kako biste to postigli, potrebno je da pijete oko tri šoljice čaja na dan.

Kanadski nefrolog leči dijabetes, holesterol, krvni pritisak bez tableta: Svet je zanemeo!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs