Obratite pažnju

Kako se koristi kokosovo ulje u nezi: U ovih 6 situacija, kokosovo ulje će vas upropastiti!

Pravilo da je sve dozvoljeno u umerenim količinama važi i kada je u pitanju kokosovo ulje

Lepi & Zdravi
12:37h Autor:
Kako se koristi kokosovo ulje u nezi: U ovih 6 situacija, kokosovo ulje će vas upropastiti!
Foto: Shutterstock

Kokosovo ulje je veoma korisno.

Kuvari zdrave hrane koriste ga u svojim jelima, stručnjaci za lepotu mažu ga po celom telu, a pojavilo se i mnoštvo teorija po kojima kokosovo ulje ima zaštitna svojstva od bolesti protiv Alchajmera.

Ali, da li kokosovo ulje zaista zaslužuje da bude u centru pažnje kada se govori o prirodnim lekovima?

Iznenađujuće istraživanje New York Timesa otkrilo je da 72% Amerikanaca smatra da je kokosovo ulje zdravo, dok se samo 37% nutricionista slaže s njima. Stoga, pre nego što sledeći put otvorite svoje pakovanje kokosovog ulja, saznajte u kojim situacijama to i nije najbolja ideja!

Ako želite da izgubite kilograme Pazite na svoje kilograme? Ljubitelji masnih ulja reći će vam da će kokosovo ulje smanjiti vaš struk, ali prava istina je da kokosovo ulje sadrži jako puno kalorija. Iako je kokosovo ulje bolji izbor od većine alternativa, sa čak 117 kalorija po samo jednoj kašici, zapravo se može uporediti s maslinovim uljem. Naravno, to ne znači da ga ne bi trebalo uopšte da ga koristite, samo nemojte da preterujete.

Redovno konzumiranje velikih količina

Pravilo da je sve dozvoljeno u umerenim količinama čini se važi i kada je u pitanju kokosovo ulje. Razlog je činjenica da 12 grama kokosovog ulja (jedna kašika) sadrži jako puno zasićenih masti, a većina istraživanja i dalje govori kako one mogu da povećaju rizik od srčanih oboljenja i visokog holesterola.

Ako imate ranice na koži Mažete se kokosovim uljem? Pazite gde ga nanosite! Kada dođe u kontakt s posekotinama, ogrebotinama ili otvorenim ranama, kokosovo ulje može da izazove iritacije na koži, crvenilo i svrab.

Kokosovo ulje kao krema za sunčanje Istina je da kokosovo ulje ima određena zaštitna svojstva protiv UV zraka, a neka istraživanja sugerišu i kako bi zaštitni faktor kokosovog ulja mogao da bude svega 8 SPF. Ako planirate da se izlažete jakom suncu, trebalo bi da koristite mnogo jači zaštitni faktor, minimum 30, a kremu za sunčanje nanosite na kožu na svaka dva sata.

Kuvanje na jakoj vatri Mnogi ljudi ne znaju da nerafinisano kokosovo ulje ima mnogo nižu tačku ključanja od rafinisanog. Stoga odaberite kokosovo ulje prema jelu koje pripremate - ako planirate da kuvate ili pržite hranu na jakoj vatri, svakako nabavite rafinisano kokosovo ulje.

Kokosovo ulje tokom zime Kokosovo ulje je hrana koja se brzo hladi, pa je idealno za ukusne letnje obroke, ali nije najbolja ideja da ga koristite tokom zime.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs