Okrepljujući napitak

Moćan ljubičasti sok: Dobrobiti soka od 4 vrste voća i povrća

Čaša zdravlja sačuvaće vam i srce i mozak

Lepi & Zdravi
13:02h Autor:
Moćan ljubičasti sok: Dobrobiti soka od 4 vrste voća i povrća
Foto: Shutterstock

Ako baš i niste ljubitelj zelenih sokova, ovaj ljubičasti bi naprosto mogao da vas oduševi!

Radi se o soku od crvenog kupusa s dodatkom ukusnih šljiva, pomorandže, cvekle i celera, koji će vas na prvu osvojiti svojom vibrantnom bojom i slatkastim ukusom, a zatim i brojnim zdravstvenim dobrobitima koje vam pruža.

U nastavku saznajte zašto bi što češće trebalo da konzumirate crveni kupus i koji su sve njegovi zdravstvene benefiti!

Riznica vitamina i minerala

Iako se na našem jelovniku češće nalazi zeleni kupus, zapravo bi crvenom trebalo dati prednost. Naime, crveni kupus ima veće nutritivne vrednosti i zadovoljava čak 85% naših dnevnih potreba za vitaminom C, za razliku od zelenog, koji zadovoljava 47% dnevnih potreba za ovim veoma važnim vitaminom.

Verovali ili ne, crveni kupus je bogatiji vitaminom C od samih pomorandži! Crveni kupus spada među alkalne namirnice, koje održavaju zdravu pH vrednost u organizmu i štite od upalnih procesa.

Ova superzdrava namirnica čija divna ljubičasta boja ukazuje na bogatstvo antocijanina sadrži tiamin, folate, kalcijum, mangan, magnezijum, gvožđe i kalijum, vitamine C, A, E i K, dijetetska vlakna i vitamine B grupe.

Lekovita svojstva crvenog kupusa

1. Podstiče probavu, snižava pritisak i holesterol

Crveni kupus pravi je čistač creva. Dijetetska vlakna koje sadrži pomažu radu creva i eliminaciji otpadnih materija iz organizma. Ova namirnica takođe snižava holesterol i krvni pritisak, pa bi trebalo što češće da ga jedu svi oni koji boluju od hipertenzije i kojima preti rizik od začepljenja krvnih sudova.

2. Usporava starenje i štiti od Alchajmerove bolesti

Crveni kupus pokazao se kao pravi saveznik zdravlja mozga. Njegovom konzumacijom pomoći ćete svojim moždanim funkcijama i smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti. Antocijanini iz crvenog kupusa smanjuju stvaranje plaka u mozgu, koji se dovodi u vezu s demencijom i Alchajmerom.

3. Čuva zdravlje očiju i kostiju

Vitamin A kojim obiluje crveni kupus snažno štiti vaš vid i zdravlje očiju i uveliko smanjuje rizik od makularne degeneracije. Ovaj vitamin takođe doprinosi zdravlju zuba, kostiju i vezivnog tkiva. Vitamin K iz crvenog kupusa doprinosi i gustini kostiju. Crveni kupus takođe ublažava artritis i bolove u kostima i zglobovima.

Recept za ljubičasti sok od kupusa

Sastojci: 3 šljive, četvrtina glavice manjeg crvenog kupusa, 1 koren cvekle, 2 stabljike celera, 1 pomorandža.

Priprema: Izvadite koštice iz šljiva. Sve sastojke dobro operite. Oljuštite pomorandžu, a kupus izrendajte. Sve sastojke stavite u blender ili sokovnik pa izmiksajte tako da dobijete sok.

Ovaj sok jako je dobar za želudac i probavni sistem. Čisti bubrege i ceo organizam, snižava krvni pritisak i ima antikancerogeno delovanje.

Dobrobiti celera

Zahvaljujući dijetetskim vlaknima, pomaže radu čitavog probavnog trakta. Odličan je izvor fitonutrijenata i antioksidanasa. Snižava nivoe holesterola i ima protivupalna svojstva. Pomaže kod stanja hipertenzije jer snižava krvni pritisak.

Dobrobiti pomorandže

Prirodni je čistač krvi. Pomaže probavi. Obiluje vitaminom C i ima snažna antioksidativna svojstva.

Dobrobiti cvekle

Redovnom konzumacijom cvekle možete sprečiti nastanak raka pluća i melanoma. Materija iz cvekle poznata kao betalain pomaže kod stanja depresije i teskobe. Podstiče probavu i eliminaciju otpadnih materija.

Dobrobiti šljive

Ovo voće je pravi saveznik protiv upala i infekcija i štiti od delovanja slobodnih radikala. Vitamin A koji šljive bogato sadrže čuva zdravlje usne šupljine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs