Već je imate kod kuće

Spasava nas gorušice, mučnine, nadutosti: Namirnica zlata vredna, pogotovo tokom prazničnog prejedanja!

Pomaže da se neutrališu kiseline u sistemu za varenje, a razbija i masne materije u hrani kako bi se ona lakše svarila, bez pritiska i bola u stomaku

Lepi & Zdravi
17:39h Autor:
Spasava nas gorušice, mučnine, nadutosti: Namirnica zlata vredna, pogotovo tokom prazničnog prejedanja!
Foto: Profimedia

Tokom prazničnog prejedanja u apotekama su najtraženiji proizvodi koji "leče" ili ublažavaju gorušicu i ostale želudačne tegobe.

Ali većinu takvih problema, savetuju stručnjaci, lako je rešiti i običnom sodom bikarbonom, koja se poslednjih godina ponovno vraća u modu i sve su brojnije studije o njenoj dobrobiti za našu okolinu i zdravlje. Kod želudačnih problema, mučnine, gorušice, nadutosti, koji su najčešće uzrokovani brzom hranom, stresom, nekim lekovima ili probavnim smetnjama, soda bikarbona je dobar prirodni lek koji pomaže da se neutrališu kiseline u sistemu za varenje, a razbija i masne materije u hrani kako bi se ona lakše svarila, bez pritiska i bola u stomaku. Dovoljno je u pola čaše tople vode dodate pola kašičice sode bikarbone, promešajte, pričekajte da se otopi i popijte, a kao još efikasnija mera preporučuje se i da se u takav rastvor doda i kašika alkoholnog ili jabukovog sirćeta pa, nakon nekoliko minuta, kad se smire mehurići, popije naiskap.

Da li vam je želudac zdrav: Znakovi koji ukazuju da vam preti ozbiljna bolest!

foto: Shutterstock

Oprezno kod dece

I sok od dva limuna s pola kašike sode bikarbone i malo šećera ili meda pomoći će kod ublažavanja bola u želucu ili pak urinarnih infekcija. Ipak, nemojte sodu da dajete deci mlađoj od pet godina, a izbegavajte je i ako patite od slabog srca, oštećenja bubrega, ciroze jetre i u slučaju da uzimate kalcijum kao dodatak ishrani.

Hemijski, soda bikarbona je natrijum-hidrogen karbonat. Taj beli prah bez mirisa obično nalazimo u prašku za pecivo, osvežavajućim granuliranim napicima, šumećim tabletama, pepermintu i sličnim bombonima...

Još su naše bake sodu koristile pri pravljenjuhleba i prhkih testa za kolače, umesto praška za pecivo, kako bi bilo što mekše, ili pak za omekšavanje pasulja, soje, leblebija tokom procesa potapanja, dok su kao lek koji širi krvne sudove i lakše otpušta kiseonik u organe sodu poznavali još u starom Egiptu.

Povišenje pH vrednosti urina sprečava njegovu kristalizaciju unutar mokraćnih kanala, a smatra se da osobe koje konzumiraju sodu bikarbonu imaju smanjen rizik za obolevanje od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, osteoporoze i gihta. Ali, oprezno. I soda ima ograničenu primenu konzumacije – dve nedelje, a nije naodmet posavetovati se i s lekarom pre upotrebe.

Mešavinu sode bikarbone i sirćeta nanela na dušek: Ostaćete bez teksta na kraju! (VIDEO)

foto: Profimedia

Za odvode, prehladu...

U narodnoj medicini soda se primenjuje i za olakšavanje simptoma gripa, prehlade, kod gljivičnih oboljenja, alergija, bubrežnih bolesti, dok neki, poput otalijanskog onkologa Tulija Simoncinija, smatraju da je terapija sodom bikarbonom i jedna od najdelotvornijih metoda borbe protiv raka. Tvrdi da je prisutnost gljivice Candida albicans u kombinaciji s drugim faktorima okidač za formiranje i širenje tumora, a primena sode bikarbone u svrhu povećanja baznosti u krvi uspešno uništava kandidu. U svakom slučaju, kao korisnu i jeftinu namirnicu sodu bikarbonu je dobro imati u kući jer provereno uklanja tvrdokorne mrlje, tera insekte, služi kao prirodni dezodorans...

Uništava viruse, gljivice i bakterije: Ovo ulje morate da imate u kući!

Mrlju na tepihu najbolje je natopiti sirćetom, posuti sodom i ostaviti da deluje najmanje pola sata. Soda u deterdžentu za pranje veša omekšaće tvrdu vodu i izbeliti veš.

foto: Shutterstock

Polovina limuna namočenog u sodu eliminisaće neprijatne mirise u frižideru. WC šolju, kadu i lavabo lako je očistiti prirodnim dezinfekicionim sredstvom od sode bikarbone i sirćeta koji treba ostaviti desetak minuta da deluje, a zatim istrljati i isprati.

Šoljica sode bikarbone u mašini za sudove koju ćemo upaliti "na prazno", ne samo da će očistiti zaostalu prljavštinu i osvežiti mašinu nego će se uspešno "rešiti" i kamenca. Pola šoljice sode bikarbone i pola šoljice sirćeta, koje ćemo ostaviti da deluju 15 minuta, pa zaliti provrelom vodom, osvežiće odvod.

U kombinaciji s limunom, soda se kao antimikrobna smesa može koristiti za čišćenje lica i ublažavanje upalnih procesa na koži poput akni i bubuljica. Isto važi i za kombinaciju sode i meda. Sa sodom bikarbonom mogu da se izbele i zubi, ali pazite da ne preterate jer može da ošteti zubnu gleđ.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs