Uverite se i sami

Svaka kuća treba da ima ulje od ruzmarina: Rešava probleme od glave do pete! (RECEPT)

Ruzmarin dodajemo raznim jelima, ali kada od njega napravimo macerat, stvorićemo potpuno nov način za korišćenje ovog vrednog začina

Lepi & Zdravi
19:13h Autor:
Svaka kuća treba da ima ulje od ruzmarina: Rešava probleme od glave do pete! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Ruzmarin je začin osvežavajućeg mirisa koji hrani daje bogat ukus i čini svako jelo boljim i zdravijim. Njegovo ulje takođe je cenjeno zbog svoje aromatičnosti u kulinarstvu, ali i odličnog delovanja na zdravlje kože. Osim za bogatiji ukus mnogih jela poput salata, ulje od ruzmarina pomaže da se ukloni celulit i podstakne cirkulacija kože.

Ruzmarin dodajemo raznim jelima, ali kada od njega napravimo macerat, stvorićemo potpuno nov način za korišćenje ovog vrednog začina. Ulje od ruzmarina moguće je kupiti gotovo, ali može da bude dosta skupo, zato vam donosimo jednostavan recept za pripremu ulja od ruzmarina. Domaće ulje od ruzmarina takođe je vrlo jeftino za pravljenje jer nam je potreban samo sveži ruzmarin i ulje po izboru.

Biljka koja sprečava ćelavost: Imamo je u baštama, malo ko je koristi!

foto: Profimedia

Ulje od ruzmarina – kako napraviti?

Za pripremu macerata od ruzmarina potrebna su samo dva sastojka, dok je najduži deo spremanja zapravo vreme čekanja da infuzija bude gotova. Preporučljivo je koristiti sveži domaći ruzmarin ili ga kupiti na lokalnoj pijaci, a možete da ga i naberete na mediteranu tokom toplijih meseci.

Treba vam:

- Sveži ruzmarin (količina dovoljna za punu teglu)

- Hladno presovano ulje po izboru (maslinovo, suncokretovo)

- Čista staklena tegla

Pre nego što počnete da pravite ulje od ruzmarina, potrebno je da ga temeljno operete i osušite na suncu tokom celog dana. Ovaj proces osiguraće da u maceratu ne bude vode i tako ne dođe do stvaranja plesni.

Zatim suvi ruzmarin odvojite od stabljike i koristite samo sitne listiće. Napunite čistu i suvu teglu ruzmarinom, ali ga nemojte previše sabiti.

Prelijte ruzmarin uljem po izboru i ostavite jedan prst prostora od vrha tegle. Čvrsto zatvorite teglu, dobro promućkajte ulje i prekrijte teglu papirom.

Teglu zatim odložite pokrivenu na sunčanom prozoru i ostavite da se macerira 40-ak dana. Svakih nekoliko dana promućkajte ulje, a kada je gotovo procedite kroz gazu. Čuvajte ulje čvrsto zatvoreno (u frižideru) u bocama od tamnog stakla do 6 meseci.

Sprečava pojavu sedih i opadanje kose: Čudo od maske žene koriste vekovima! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Ulje od ruzmarina u kulinarstvu

Macerat ili ulje ruzmarina možemo da koristimo na bezbroj načina, poput svakog drugog uobičajenog ulja kada je reč o kuvanju. Možemo da ga dodajemo raznim receptima kako bismo hrani dali njegov ukus, na primer u pecivima ili testu za picu i hleb.

Ako ga napravimo u maslinovom ulju, biće idealan dodatak svakom predjelu uz sir i bruskete. Takođe, možemo dati nešto drugačiji ukus omiljenim salatama i sličnim jelima i obezbediti brojne nutrijente koje ovo ulje pruža.

Ulje od ruzmarina za negu kose

Ruzmarinovo ulje može odlično da posluži za negu suve i oštećene kose. Od njega možemo da napravimo pakovanje ili da masiramo teme kako bismo podstakli rast kose i očuvali zdravlje vlasi. Poželjno je koristiti ovo ulje i kod perutave i suve kose jer će je nahraniti i sprečiti dehidraciju uzrokovanu šamponima za kosu.

Ruzmarinovo ulje odlična je pomoć suvoj kosi, pa ga možete naneti 2 sata (ili celu noć) pre pranja kose za dubinsku negu suvih delova. Za podsticanje rasta kose, blago zagrejano ulje potrebno je umasirati u vlasi minimum 5 minuta, a zatim ostaviti da deluje 30 minuta pre pranja kose.

Otarasila se peruti zauvek, preko noći: Samo je nanela ovo ulje na kosu! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Ulje od ruzmarina za poboljšanje cirkulacije i protiv celulita

Ovo ulje možemo da koristimo i za negu kože, ali u tom slučaju je preporučljivo macerat napraviti u hladno presovanom ulju koštica kajsije, badema ili makadamije. Ulje zatim možemo da koristimo za masažu umornih delova tela, a posebno kada je potrebno delovati na slabu cirkulaciju.

Zbog svog posebnog delovanja, ulje ruzmarina podstiče prokrvljenost i odlično je kod problema slabe cirkulacije. Takođe, pozitivno deluje na uklanjanje celulita, a preporučljivo je nekoliko puta nedeljno masirati zahvaćeno područje kako bi se podstakla razgradnja celulita i masnih naslaga.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs