Obavezno pročitajte

Zašto je detoks gubitak vremena, a ne gubitak kilograma

Kraj janura sa sobom nosi i višak kilograma. Onda, u panici, mnogi pokušavaju da ih skinu na najrazličitije načine, uglavnom tražeći brzinska rešenja koja garantovano daju rezultate.

Lepi & Zdravi
09:50h Autor:
Zašto je detoks gubitak vremena, a ne gubitak kilograma
Foto: Promo

Sve u cilju da bi tokom dijete što manje patili, bili nervozni i gladni, a da bi za krajnji cilj imali savršenu liniju.

Tako, tragajući internetom, stižu do raznih detoks programa koji garantuju bolji život za samo par dana.

Zvuči vam OK?

Pa ako za sobom želite da imate vikende pune nervoze, tokom kojih ste se zbog gladi posvađali sa partnerom, siktali na decu, skinuli koji kilogram viška, a onda odlučili da se zbog istrajnosti nagradite savršenom klopom, do petka ćete biti opet na početku začaranog kruga, sa istim brojem kilograma, samo sa po kojim prijateljem manje.

Zato, svaki ozbiljan nutricionista, sa kojim porazgovarate, detoks zaobilazi u širokom luku.

Objasniće vam da gubitak kilograma morate da prilagodite sebi, svom životnom tempu, temperamentu i da vam je za taj poduhvat potreban razuman rok. Sa ovom strategijom ćete imati podršku okoline, bićete ponosni na sebe i na svoje rezultate na kraju puta.

Ako i dalje razmišljate o detoksu, evo šta stručnjaci o njemu imaju da kažu.

Za početak, reč je uglavnom o neproverenim režimima ishrane koji se baziraju na smutijima i gomili određenih čajeva.

Uglavnom su svi superjunaci, magično povrće i neke egzotične biljčice, na spisku. Oni redom teraju sve otrove iz vašeg tela, a često i novac kojim baš u ovim danima nikako da pretekne. Dovoljno je da ih smutite u blenederu i telo se čisti skoro samo od sebe.

Za početak, ovaj režim ishrane uključuje veoma nizak unos kalorija. Ako zatista želite da se rešite masnih naslaga, prema nutricionistima, dovoljno je da kalorijski unos smanjite za 200 do 300 kalorija dnevno. Detoks dijete uglavnom broj kalorija smanjuju za 1000, što može da ima velike posledice po zdravlje.

Zatim, ovaj način ishrane utiče na šećere u krvi, odnosno na njegovu promenu. Kada pijete smuti od voća uneli ste veliku količinu šećera, a zatim sledi veliki pad. U prvom momentu se osećate kao da ste spremni za maraton, ali za dva sata krevet je vaš jedini cilj. Zato je izbalansirana dijeta, koja sadrži šećere odličan način da vaša energija tokom dana bude u istoj ravni. Da biste smršali, neophodni su vam protein i belančevine, a njih u ovim magičnim programima nema.

Detoks programi su pogubni i za sistem za varenje, jer kada unosite samo sokove vaše crevne resice zadužene za apsorpciju nemaju dovoljno vremena da uzmu sve ono što im je stvarno potrebno. Posledica, veliki problem sa varenjem.

I na kraju, sledi varka. Tokom detoks programa oprostili ste se od pet kilograma. Čim ste se vratili normalnom životu kilogrami su opet tu. Zašto? To što ste izgubili kilograme ne znači da ste se oprostili od masnoća. Uglavnom ste izgubili vodu.

Jednostavno, ne možete protiv prirode. Ljudsko telo može u roku od dva do tri dana, ako mu uskratite ugljene hidrate i šećere, da isprazni sve svoje rezerve, koje zajedno sa vodom daju magičnu brojku od pet kilograma manje. Ali pet pogrešnih kilograma manje. Onda, kada se vratite normalnom životu, organizam se trudi da ih nadomesti, što za posledicu može da ima samo još veću kilažu.

Pravilan način da se obračunate sa kilogramima

Jedite obroke koji sadrže povrće u kombinaciji sa proteinima: Ovo je jedini način da telu date sve što mu je zaista potrebno. Pijte tečnosti, ali umereno. Tokom dana dovoljno vam je osam čaša tečnosti: vode, čajeva, supe i drugih napitaka.

Fizička aktivnost

Ne morate da ostavljate sate u teretani, samo se pokrenite više nego inače. Ako vas ujutru boli stomak, ili ste prehlađeni i neispavani, bolje preskočite trening. Ako vam telo nije puno energije, vežbe su čisto gubljenje vremena.

Možda vas goji vaša spavaća soba, a ne vaša kuhinja. Nedostatak sna remeti hormonski balans, pa mislimo da smo gladni i onda kada nismo. Spavanje je najjeftiniji i najlakši način gubljenja kilograma.

I to je to. Do cilja idete sitnim koracima, a na kraju dobijate ono što želite. To je jedina tajna pravilnog mršavljenja.

Zanimljivost

Uši krive za gojaznost

Ušne infekcije mogu da pokvare vaše čulo ukusa, pokazalo je jedno istraživanje na 6.000 ljudi. Ove infekcije mogu da oštete nerv za čulo ukusa, pa je prag za osetljivost na masno i slatko viši nego kod ostalih ljudi.

Detaljnije na www.pronadjimeru.com

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs