Vredan savet

Neraspoloženje ne treba "lečiti" grickalicama

Male promene su dovoljne za velike rezultate

Lepi & Zdravi
15:22h Autor:
Neraspoloženje ne treba "lečiti" grickalicama
Foto: Profimedia

Male promene u ishrani i svakodnevno hodanje barem pola sata mogu da dovedu do poželjnih promena u zdravstvenom stanju i postizanju osećanja zdravstvenog blagostanja ili sveukupnog well-being-a.

Kad god imamo neki problem, kad nas sustignu brojne obaveze sa kojima ne znamo kako možemo da izađemo na kraj, kada smo neraspoloženi, ponekad utehu tražimo u hrani, pa "zatrpavamo" organizam raznim grickalicama koje su nam u vidokrugu i na dohvat ruke. Mnogi su tek u leto shvatili da imaju koji kilogram više ali i naviku da utehu za sve ono što ih muči pronalaze u omiljenim namirnicama.

Profesor dr Budimka Novaković, dijetoterapeut sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, naglašava da male promene u ishrani i svakodnevno hodanje barem pola sata mogu da dovedu do poželjnih promena u zdravstvenom stanju i postizanju osećanja well-being-a. Svaka osoba ima posebne potrebe i potrebno joj je posvetiti vreme da bi se napravio personalizovan nutritivni program koji će i te kako doprineti osećanju blagostanja.

foto: Profimedia

Činjenica je da je način života u 21. veku prepun mentalnih napetosti, da se uglavnom odvija u zatvorenom prostoru uz nedovoljnu fizičku aktivnost, da je praćen ogromnom ponudom hrane različite energetske gustine i različite nutritivne vrednosti te nutritivna terapija treba da rešava mnogobrojne rizike za zdravlje i ne može se govoriti o jedinstvenim nutritivnim preporukama.

"Zato je važno da svaka osoba potraži pomoć lekara dijetoterapeuta kako bi dobila savete i preporuke o tome šta treba da promeni u svom načinu ishrane radi dostizanja sopstvenog blagostanja", zaključuje dr Novaković.

Raspoloženje se može popraviti i u druženju sa dragim ljudima, šetnji u prirodi sa porodicom, odlaskom u bioskop ili pozorište, čitanjem neke dobre knjige, vežbanjem u prirodi i bićemo radosni što ćemo moći da "potrošimo" nagomilane kalorije...

Detaljnije pročitajte na www.pronadjimeru.com.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs