Pokušajte, ne može da škodi

Koliku moć ima ovaj začin, zapanjilo je naučnike: Bez nuspojava, leči depresiju bolje od tableta!

Istražen je do najsitnijih detalja i možemo sa sigurnošću reći da je efekat pozitivan, kaže autor studije
Lepi & Zdravi
20:00h Autor:
Koliku moć ima ovaj začin, zapanjilo je naučnike: Bez nuspojava, leči depresiju bolje od tableta!
Foto: Shutterstock

Ekstrakt šafrana ima manje nuspojava od farmaceutskih antidepresiva, a naučnici tvrde da i bolje deluje kada je u pitanju lečenje depresije!

Ovaj egzotični začin je sigurnija alternativa antidepresivima u lečenju blage do umerene depresije, pokazuje studija. Zaključci dolaze iz pregleda šest odvojenih studija koje su sprovedene na 230 klinički depresivnih bolesnika.

Korišćenje šafrana kao antidepresiva uspoređeno je sa Prozakom i Tofranilom (generički poznatim kao fluoksetin i imipramin).

"Šafran i njegovo antidepresivno delovanje istraženi su do najsitnijih detalja i možemo sa sigurnošću reći da je efekat pozitivan", kaže dr Adrijan Lopresti, autor studije.

Nijedan apotekar vam neće priznati: Ovo je jedini pravi lek za kosti!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Neke od najčešćih nuspojava antidepresiva su pospanost, zatvor i seksualni problemi. Šafran, međutim, nije povezan s takvim teškim nuspojavama. Još nije poznato zašto deluje na taj način, ali verovatno je to barem delimično zbog njegovog antioksidativnog efekta.

"U literaturi tokom poslednjih deset godina stoji da osobe sa depresijom imaju visok nivo upale i oštećenja slobodnih radikala povezanih sa oksidativnim stresom. To je dovelo do zanimljivog zaključka da antioksidansi i protivupalni lekovi deluju kao antidepresivi", dodaje Lopresti.

Šafran je i jedno i drugo - deluje protivupalno i kao antioksidans, piše Psy Blog.

U sok od jabuke dodavala ovaj začin: Za mesec dana, sva odeća joj je bila velika! (RECEPT)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs