Počnite već danas

Simbol zdravlja, plodnosti i večnog života: Ovu voćku jedite što češće! (FOTO)

Dokazano je da čaša soka od nara dnevno ima snažnije antioksidativno delovanje od čaše crnog vina ili zelenog čaja, dok ekstrakt nara deluje i do deset puta jače
Lepi & Zdravi
15:40h Autor:
Simbol zdravlja, plodnosti i večnog života: Ovu voćku jedite što češće! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Nar je jedna od najstarijih vrsta voća poznatih čovečanstvu. Zapisi o njemu mogu se pronaći u mnogim kulturama i religijama.

Ovo hranjivo voće bogato antioksidansima oduvek je cenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i večnog života. Izuzetno je popularan njegov sok, semenke i ulje.

Mnoge studije potvrdile su da se radi o jednoj od najlekovitijih voćki na svetu zbog blagotvornog uticaja na kardiovaskularni, nervni i koštani sistem.

Sastav i lekovitost nara

Nar je odličan izvor vitamina B5, kalijuma, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida. Samo 100 miligrama nara sadrži 16 odsto preporučene dnevne količine vitamina C.

Sadrži fitohemikalije koje podtiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase. Ovo otkriće izuzetno je bitno za prevenciju osteoporoze.

Klinička istraživanja pokazuju da materije koje nalazimo samo u naru, zvane punicalagini, pogoduju zdravlju srca i krvnih sudova. Smanjuju holesterol i pritisak, te ubrzavaju otapanje naslaga u krvnim sudovima nastalih od ateroskleroze.

U običnu kafu dodajte ovo i zdravlje će vam se popraviti: Skida holesterol, smiruje upale!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Punicalagini su i glavni izvor antioksidativnog delovanja nara.

Uz korist za srce i krvne sudove, sastojci nara inhibiraju rast raka dojke, prostate, debelog creva, leukemiju, te sprečavaju promene koje podstiču rast tumora. Dokazano je da čaša soka od nara dnevno ima snažnije antioksidativno delovanje od čaše crnog vina ili zelenog čaja, dok ekstrakt nara deluje i do deset puta jače.

Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra sveže isceđenog ili kvalitetnog kupovnog soka nara.

Koristi soka od nara: smanjuje rizik od nekoliko vrsta raka, štiti od osteoporoze i Alchajmerove bolesti, jača imunitet, čuva zdravlje zuba, uništava ešerihiju koli i stafilokoke, usporava starenje, čuva zdravlje srca i krvnih sudova, poboljšava erektilnu funkciju, podiže kvalitet sperme.

Mesec dana pili ekstrakt nara: Iskustvo 60 ljudi izazvalo haos!

Ulje nara

Ulje nara izrazito je bogato i hranjivo, te se može primenjivati lokalno i oralno u kozmetičke i medicinske svrhe. Ima estrogenska, antiupalna i antimikrobna svojstva. Istraživanja pokazuju da ulje nara štiti od raka, dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti. Bogatstvo antioksidanata čini ulje nara moćnim saveznikom protiv starenja.

Njegovi sastojci punicična i elagična kiselina leče, zaceljuju i hidriraju suvu, popucalu, umornu i iritiranu kožu. Vraćaju elastičnost koži, ujedno se boreći protiv ekcema, psorijaze i suncem opečene kože. Masne kiseline koje sadrži smanjuju otekline i bol u mišićima. Obiluje fitoestrogenima, koji olakšavaju simptome menopauze i predmenopauze poput valunga, promjena raspoloženja, noćnog znojenja i manjka libida. Ulje nara može se koristiti lokalno, oralno i za masažu.

Kao sredstvo za njegu kože obično se meša s drugim baznim uljima kako bi mu se ubrzala apsorpcija kroz kožu i poboljšala tekstura i osećaj na koži.

Od njega se izrađuju sapuni, masažna ulja, luksuzna kozmetika za lice i drugi proizvodi za lepotu.

Kardiolog Kliničkog centra otkriva: Mislite da je pritisak 120/80 normalan? U zabludi ste!

Primena nara u kulinarstvu

Od nara se pripremaju želei, kolači, sirupi, sokovi, likeri, vino, sirće i čaj.

Sirće

Jedan do dva nara usitnite i stavite u bocu zajedno s korom. Prelijte jednim litrom jabukovog sirćeta i ostavite da se kora natapa 30 dana, a zatim procedite. Preporučuje se kao začin za salate ljudima koji imaju amebe ili druge crevne parazite.Grčki jogurt s narom

Sastojci: 1 litar grčkog jogurta, 2 kašike meda, pola kašičice vode pomorandžinog cveta, 1 veliki nar.

Pomešajte sve sastojke i servirajte sa listićima mente i integralnim keksom.

40 godina nije išla kod lekara: Prost recept joj čuva zdravlje decenijama!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Šerbet od nara

Sastojci: 3 šoljice hladnog soka od nara, pola šoljice meda ili sirupa agave, 1 sok limuna.

Sok dobro pomešajte sa medom ili sirupom agave, pa dodajte limunov sok. Ostavite tri sata u zamrzivaču, pa uživajte u ovom zdravom i ukusnom desertu.Berba i čuvanje

Nar raste u obliku žbuna, cveta u leti, a sazreva u kasnu jesen. Sadi se na južnoj strani, jer mu treba puno sunca. Plodovi su teški i okrugli, a nakon branja više ne sazrevaju, tako da neće postati slađi ako odstoje.

Na sobnoj temperaturi plod može da stoji mesec dana, a u frižideru dva meseca. Očišćeni nar možete da zamrznete do godinu dana. Svež sok može da stoji u frižideru do tri dana.

Kolač iz tri poteza: Čokoladni greh koji se ne odbija! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs