Korisni saveti

Pobedite menstrualne bolove: 5 rešenja

Uz pomoć fizičke aktivnosti, odgovarajuće ishrane, dovoljno sna, kao i izbegavanja stresnih situacija i cigareta, olakšajte sebi menstrualne dane
Lepi & Zdravi
06:26h Autor:
Pobedite menstrualne bolove: 5 rešenja
Foto: Thinkstock

Tokom trajanja menstruacije, mnoge žene pate od ne samo od stomačnih bolova, već i glavobolje, povraćanja i proliva. Osim toga, neretko se dešava da dođe do naglih promena raspoloženja, pojačanog apetita, problema sa snom, kao i osećaja umora. Iako su hormoni glavni uzročnici, postoji niz drugih faktora poput nedostatka vitamina i minerala, preslane hrane, ali i alkohola i kofeina. Uz pomoć sledećih 5 saveta, rešite se neugodnih simptoma i olakšajte sebi dane menstruacije.

1. Fizička aktivnostIako vam tokom menstruacije nije ni do čega, a ponajmanje do vežbanja, redovna, lagana fizička aktivnost može da vam značajno smanji menstrualne tegobe. Popraviće raspoloženje, pojačati cirkulaciju i smanjiti nadutost.

2. IshranaTokom menstruacije jedite što više voća, povrća i celih žitarica, ali što je još važnije, izbegavajte slanu i slatku hranu, velike količine kofeina i alkohola.

3. SanMnoge žene tokom menstruacije ili nešto pre imaju problema sa spavanjem, teško zaspe ili se tokom noći često bude. Upravo zbog toga, pokušajte da budete dosledne i probajte da odspavate 7 do 8 sati tokom noći.

4. StresŽenama koje prolaze kroz stresno razdoblje, dve nedelje pre menstruacije imaju tri puta veće šanse da će im menstruacija biti bolna, kao i pojačane simptome poput razdražljivosti, tuge i depresije, odnosno psihičke simptome. Pronađite svoj filter u vežbama disanja, šetnjama ili nekoj fizičkoj aktivnosti.

5. PušenjeDokazano je da cigarete pospešuju menstrualne bolove. Kako zbog zdravlja, tako i zbog PMS-a, najbolje bi bilo da prestanete da pušite ili barem smanjite broj cigareta na minimum.

Istraživanja pokazuju da skoro svaka žena nekada doživi neredovnu menstruaciju, iako u većini slučajeva ovakvo stanje nije opasno, važno je da se shvati uzrok neredovnosti. OVDE pročitajte nekoliko uobičajenih razloga.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs