Iskoristite sezonu

Melem za ženske kosti, sprečava bolesti srca: Povrće koje treba stalno da jedete!

Osim što može snačajno da umanji rizik od osteoporoze, ovo sočno povrće čuva i zdravlje očiju i jača imunitet
Lepi & Zdravi
10:30h Autor:
Melem za ženske kosti, sprečava bolesti srca: Povrće koje treba stalno da jedete!
Foto: Profimedia

Što više voća i povrća jedete, to su i manje šanse od razvijanja nekog od ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Razlog za to je što voće i povrće sadrže mnogobrojne hranljive materije, koje su neophodne za pravilno funkcionisanje celog organizma.

Odlično sezonsko povrće je i mladi luk, jer sadrži širok spektar jedinjenja koja poboljšavaju zdravlje - vitamine, minerale i fitohemikalije. Možete ga jesti svežeg ili kao dodatak jelima, a saznajte i zbog čega je on jedna od najzdravijih namirnica.

Zdravlje kostijuSamo jedna stabljika mladog luka sadrži oko 20 mikrograma vitamina K i 1.6 mg vitamina C. Kada su u pitanju potrebe žena za pomenutim vitaminima, stabljika mladog luka sadrži 22% od preporučene dnevne doze vitamina K i 2.1% preporučene dnevne doze vitamina C. Kod muškaraca, to iznosi 16% od preporučene doze vitamina K i skoro 2% vitamina C. Oba vitamina od ključnog su značaja za rast, razvoj i održavanje jačine i zdravlja kostiju. Ako vaša ishrana ne sadrži dovoljne količine ovih vitamina, povećava se verovatnoća od razvoja osteoporoze i većeg procenta lomljivosti kostiju.

5 namirnica koje kardiolozi nikad ne bi okusili: Otrov koji vam uništava srce!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zdravlje očijuTelu je neophodan vitamin A za proizvodnju rodopsina, proteina u očima koji omogućava receptorima mrežnjače da upijaju svetlost. Osobe čija ishrana ne sadrži dovoljne količine vitamina A mogu razviti noćno slepilo i druge poremećaje vida, uključujući čireve rožnjače. Stabljika mladog luka sadrži 24 mg vitamina A u obliku provitamina A koji se u organizmu pretvara u retinol, aktivni oblik vitamina. Ova količina vitamina A ispunjava 3.4% dnevnih potreba kod žena i 2.6% kod muškaraca.

Zdravlje srcaVitamini A i C, koji se mogu naći u namirnicama kao što je mladi luk, imaju jaka antioksidantna svojstva. To znači da pomenuti vitamini mogu sprečiti oštećenja ćelijskog tkiva izazvanih delovanjem slobodnih radikala. Ishrana bogata namirnicama sa visokim nivoom antioksidanata, pre svog voća i povrća, povezuje se sa smanjenim rizikom od srčanih obolenja. Vitamin C, takođe, može pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska što, zauzvrat, može smanjiti rizik od srčanih obolenja.

ImunitetIstraživanja pokazuju da je mladi luk bogat izvor fitohemikalija, posebno jedinjenja flavonoida, kao što su kvercetin i antocijani. Ova konkretna fitohemijska jedinjenja zapravo su prirodne hemikalije koje sadrže biljke, a one mogu poboljšati imunitet. Pored toga, istraživanja pokazuju da flavonoidi mogu, takođe, pomoći u sprečavanju raka eliminisanjem ksantin oksidaze, enzima koji proizvodi slobodne radikale.

Izgledaju duplo mlađe, niko nikad nije imao rak: Ovo je tajna naroda koji živi po 120 godina! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs