Provereno

Grickajte ga svaki dan: 5 razloga zbog kojih treba da jedete celer!

Čak je i Hipokrat prepisivao sok od celera pacijentima koji su bili napeti
Lepi & Zdravi
11:54h Autor:
Grickajte ga svaki dan: 5 razloga zbog kojih treba da jedete celer!
Foto: Shutterstock

Kod nas se celer koristi kao začin ili se njegov koren renda za razne salate, a ona kombinacija sa jabukama je apsolutno najpopularnija.

Međutim, mnogo lekovitih sastojaka krije se u stabljikama celera i zato potražite onaj sa dugom stabljikom..

1. Stabljika celera u većini slučajeva sastavljena je od 83 odsto vode i zdrave količine vlakana. Energetska vrednost 100 grama celera je mala - iznosi 14 kcal / 59 kJ. Od toga je 0,69% proteina, 2,97% ugljenih hidrata i 0,17% masti.

2. Stabljika celera često se konzumira sirova kao grickalica jer, kako kažu neki, žvakanjem se troši više kalorija nego što ga ima sama stabljika. Veliki procenat vode čini celer idealnom namirnicom kojom možete telu obezbediti dovoljno tečnosti, a kako je "siromašan" kalorijama, prikladan je za sve koji žele da istopiti suvišne kilograme.

Prave se od namirnica koje imate u kući: 7 prirodnih maski za lice! (RECEPT)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

3. Celer sadrži znatne količine magnezijuma, kalijuma i kalcijuma. Pozitivan efekat tih minerala služi za smirivanje nervnog sistema. Čak je i Hipokrat prepisivao sok stabljike celera pacijentima obolelim od nervne napetosti.

4. Holandski istraživači Univerziteta u Groningenu tvrde kako jedan od sastojaka namirnica kao što su peršun i celer može pobediti leukemiju! Ispitivanja su pokazala kako je flavonoid u pitanju, apigenin, zaustavio rast dve vrsta ćelija koje se javljaju kod leukemije.

5. Izvrstan je diuretik. Kalijum i natrijum koji sadrži pomažu u regulaciji telesne tečnosti, a osim toga stimuliše proizvodnju urina. Pravilno usmerava bubrežne funkcije, a, uklanjajući toksine, sprečava nastanak kamenca.

Kraljica (72) se podmladila i dobila bračnu ponudu: Moćna vodica pegla bore! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs