"KADA DETE NAUČI PISANA SLOVA ILI DA VEŽE PERTLU, SPREMAN JE DA SAM PERE ZUBE": Dr Švabić - ovo je prava četkica za decu

Umešnost svakog roditelja je da kroz igru, a najbolje ličnim primerom ustali potrebu i naviku kod svog deteta da redovno pere zube

Lepi & Zdravi
12:49h
"KADA DETE NAUČI PISANA SLOVA ILI DA VEŽE PERTLU, SPREMAN JE DA SAM PERE ZUBE": Dr Švabić - ovo je prava četkica za decu
Foto: Shuterstock

Veoma je važno da kao roditelji obratimo pažnju i stvorimo dobre životne navike kod naše dece dok su još uvek mali, odnosno na vreme.

Prema tome, pitali smo dr spec dečje i preventivne stomatoligije Ivanu Švabić koliko je važna higijena mlečnih zuba, kao i kako odabrati pravu četkicu i pastu za dečije zubiće.

"Na tržištu postoji veliki broj kvalitetnih četkica za zube, preporuke za izbor odgovarajuće se odnose na uzrast i manuelnu sposobnost deteta." Objasnila nam je doktorka pa dodala, " To znači da četkica treba da bude sa malom glavom tj. radnom površinom i mekim vlaknima ( soft )."

četkice za zube
foto: Shutterstock

Takođe je istakla da izbor samog izgleda četkice treba prepustiti vašem mališanu. Dopadljivost, boja ili crtani junak na četkici nije vaša stvar, već je to isključivo izbor vašeg deteta obzirom da će je ono i koristiti.

Po istom principu biramo i pastu za zube, koja se uvodi od druge godine života. Pa tako izbor paste zavisi od afiniteta deteta, odnosno ukusa koje dete preferira i voli.

Međutim, ono o čemu roditelj mora da vodi računa jeste da pasta bude prilagođena uzrastu deteta i da sadrži fluor koji štiti zube od karijesa. Od detetove druge godine se na četkicu aplikuje mala količina paste, a kada dete nauči da ispljune pastu, količina se povećava sve do veličine zrna graška.

Ono što nas je još zanimalo odnosilo se na pomoć roditelja u toku pranja zuba i do kada je ona potrebna deci. Te nam je dr Švabić savetovala da decu treba naučiti da zube peru najmanje dva puta dnevno.

"Ujutru je to prva, a uveče poslednja stvar koje dete treba da uradi. Kada govorimo o mlađoj deci, roditelj mu može prati zube tako što će stati iza njegovih leđa ili ga staviti da mu sedi u krilu. Starija deca prirodno će poželeti da preuzmu posao u svoje ruke, a roditelji to treba da im dozvole, ali i da se postaraju da deca peru zube kako treba", rekla je doktorka.

Osmeh, Dete, Zubi, Pranje Zuba
foto: Profimedia

Asistencija roditelja je neophodna sve do uzrasta od 7-8 godina, tj. sve dok dete ne nauči pisana slova, da vezuje pertle ili samo pere kosu. Tek tada je manuelno sposobno da u potpunosti samostalno opere svoje zube.

Od krucijalnog značaja je da prva poseta stomatologu treba da bude dok dete još uvek ima sve zdrave zube i svakako mnogo pre nego što nastane neko urgentno stanje kao što su bol ili otok.

Savete o očuvanju oralnog zdravlja treba potražiti odmah po rođenju deteta zajedno sa svim savetima koji roditelji tada dobijaju od lekara, a nakon toga, redovni stomatološki pregled treba uraditi barem jednom godišnje.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs