SIMPRTOMI BOLESTI RAKA KOJI NAVODNO IMA KRALJ ČARLS: Ovih 7 znakova mogu ukazivati na VELIKU OPASNOST

Simptomi bolesti raka koji navodno ima kralj Čarls mogu biti veoma izraženi.

Lepi & Zdravi
SIMPRTOMI BOLESTI RAKA KOJI NAVODNO IMA KRALJ ČARLS: Ovih 7 znakova mogu ukazivati na VELIKU OPASNOST
Foto: Profimedia

Vest da kralj Čarls ima rak iznenadila je javnost. Naime, nakon dužeg lečenja prostate, Čarlsu je dijagnostikovan kancer, a Bakingemska palata tom prilikom nije otkrila o kom obliku raka je reč.

Međutim, poverljivi izvori su za američki "In Touch" otkrili da je reč o raku pankreasa, te da mu je navodno ostalo još samo dve godine života. Palata se ovim povodom nije oglasila, a spekulacije postaju sve intenzivnije.

Bolesti pankreasa su sve učestalije, a rak pankreasa javlja se kada normalne ćelije pankreasa mutiraju u abnormalne ćelije i rastu van kontrole. Pankreas proizvodi hormone i tečnosti koje pomažu telu da vari hranu.

Kralj Čarls III, Kraljica Kamila
foto: Geoff Robinson / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Simptomi koji mogu da ukažu na rak pankreasa:

1. Bol u leđima ili želucu

Čest bol u stomaku ili pri sredini leđa može da bude uzrokovan tumorom. U zavisnosti od položaja i veličine, tumor može da pritiska organe u blizini pankreasa i da blokira probavni trakt, a može da se desi i da pritisne živac.

2. Problem sa varenjem

Tumor može da blokira ili uspori probavne procese, pa je moguće da se, pored probavnih smetnji, jave gubitak apetita i mučnina.

3. Nadutost

S obzirom na to da može da izazove probleme sa varenjem i probavom, nije neočekivano da rak pankreasa dovede i do nadutosti, gasova, kao i nakupljanja tečnosti u stomaku.

Pankreas
foto: Shutterstock

4. Neobjašnjivo mršavljenje

Gubitak kilograma koji nema jasan uzrok može da bude uzrokovan poremećenom probavom zbog raka. Takođe, i sam tumor može da utiče na način na koji telo koristi kalorije i proteine i tako podstakne sagorevanje kalorija, razgrađivanje mišića, ali i smanjen apetit.

5. Promena u izgledu stolice

Mnogi oboleli od raka pankreasa imaju dijareju, zatvor ili oba problema. U slučaju proliva javljaju se vodenaste, masne i stolice izrazito jakog mirisa, a sve to uzrokovano je nedovoljnom količinom enzima. Usporen metabolizam koji može da se javi kod obolelih do ovog oblika raka, može da uzrokuje i zatvor, odnosno suve i tvrde stolice.

6. Žuta koža i oči

Nakupljanje bilirubina može da se dogodi ako tumor blokira žuč, usled čega se javlja žutilo kože i očiju. Takođe, može da se javi i svrab kože, tamniji urin i svetlija boja stolice.

7. Dijabetes

Šećerna bolest je inače jedan od faktora rizika za rak pankreasa, a istraživanja su pokazala da nagli početak dijabetesa tipa 2 kod osoba starijih od 50 godina može da bude rani simptom raka.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs