KUMIM VAS BOGOM NE BACAJTE PARE: Dr Perišić otkrio kod kojih bolesti pomaže SODA BIKARBONA, ali i gde SVI pravimo GREŠKU

Dr Perišić otkrio za šta je sve dobra soda bikarbona, ali je razbio i jednu veoma važnu predrasudu o ovoj supstanci.

Lepi & Zdravi
13:44h Autor:
KUMIM VAS BOGOM NE BACAJTE PARE: Dr Perišić otkrio kod kojih bolesti pomaže SODA BIKARBONA, ali i gde SVI pravimo GREŠKU
Prof. dr Vojislav Perišić, Foto: PrintscreenPrvaTV

Čuveni gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić govorio je o svim blagodetima sode bikarbone, demantujući brojna ustaljena mišljenja o supstanci koja je nezamenljiva u svakoj kući u Srbiji. Kako se korsiti u medicinske svrhe, tako je odlična i kao sredstvo za čišćenje.

"Soda bikarbona je natrijum hidrokarbonat i normalni je deo sastava našeg organizma. Važno je da merimo koliki je nivo bikarbonata u telu. Imate primere kada se dovede pacijent u jako teškom stanju. Prvo što se radi jeste da se proverava da li ima acedozu, a to znači da se meri nivo hidrikarbonata", kaže doktor.

Čuveni gastroenterolog rešio je večitu dilemu - da li ima razlike između obične i sode bikarbone koja se koristi u medicinske svrhe, koja je znatno skuplja?

Soda Bikarbona
foto: Shutterstock

"Nema razlike. Razlike su zapravo toliko male, da su praktično marginalne. Molim vas, nemojte o tome da razmišljate o medicinskoj, kumim vas Bogom ne bacajte pare! Razlika je u malom sastavu natrijum bikarbonata u medicinskoj sodi" objašnjava.

Dr Perišić ističe da je soda bikarbona odličan saveznik u borbi sa gljivicama na jeziku.

"Starinski recept - 1 dl vode česmovače i 1,5 kafena kašika sode bikarbone. To se rastvori, pa uzmete gazu i umočite prst i sa njim očistite usnu duplju. Glivice ne podnose sodu bikrabonu, ne podnose alkalni medij. Treba jedno 6-7 puta svaki put posle obroka sodom očistiti usnu duplju da bi se uklonile naslage kandide", objasnio je dr Voja.

Vojislav Perišić
foto: Printscreen/youtube/ prva tv

Osim toga, jasno je podvukao da ova supstanca nikako ne leči karcinom.

"Soda ne pomaže u lečenju kancera, o tome nema govora."

Međutim, olakšava tegobe sa želucem, čak je i sam profesor Perišić priznao da je uzima kada ima gorušicu. Međutim, tu postoji ograničenje. Ovaj "lek", soda razmućena u vodi, deluje pola sata, ali problemi zbog koji se uzimala se nakon tog vremena vraćaju...

Sa druge stane, smatra da je vrlo efikasna kod kandide, posebno ako je reč o vaginalnoj infekciji.

"Rastvorite 7 g sode u 1 dl vode i tim rastvorom irigirajte vaginu. Gljiva ne posnosi alkalni medij. Naš probavni sistem im pH alakalni, a soda to održava. Ako jedemo dosta šećera, to se narušava. Međurim, ne pomaže soda, već dijeta", napominje profesor.

Soda Bikarbona
foto: Shutterstock

Mnogi koriste rastvor sode za ispiranje grla i usne dupje, a posebno kod grolobolje. Da li je ovaj narodni "lek" uopšte efikasan?

"Usna duplja je puna bakerija, one prave fermentaciju, stvara se nizak pH i to je kandida. Ako se ispiramo sodbom bikarbonom, podižemo pH preko 7,45 i ona nestaje. Slažem se da pomaže", objašnjava gastroenterolog.

I na kraju, podvukao je da je vrlo poželjno da peremo voće i povrće u rastvoru sa sodom bikarbonom.

"Apsolutno da! Pesticidi su uljane materije. Ako koristimo rastvor, uklanjamo nečistoće, hemiju i masnoće, tako da apsolutno da", zaključio je prof. dr Perišić.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs