Lepa i u zrelim godinama

U MENOPAUZI TREBA POJAČATI NEGU: Ovo je period života žene koji se ne može izbeći, ali se promene na koži MOGU ublažiti

Koža u prvih pet godina nakon menopauze gubi 30% kolagena, a njena elastičnost se svake naredne godine smanjuje za 1,5%

Lepi & Zdravi
Autor:
U MENOPAUZI TREBA POJAČATI NEGU: Ovo je period života žene koji se ne može izbeći, ali se promene na koži MOGU ublažiti
Foto: Shuterstock

Prolazak kroz menopauzu mnogim ženama teško pada jer primećuju mnoge promene na telu. Jedna od njih vidljiva je i na koži jer se zbog smanjenog nivoa hormona estrogena (koji učestvuje u sintezi kolagena i koži daje jedar izgled), njen kvalitet smanjuje, zbog čega postaje opuštena (smanjuje se elastičnost), grublja, osetljivija, sklona povećanom gubitku vlage (postaje dehidrirana i suva) i samim tim podložna za nastanak bora i fleka. Zato je veoma važno da žene u tim godinama odvoje vreme za sebe kako bi pojačale negu i u dnevnu i noćnu rutinu uvedu "bogatije" kreme, punije teksture sa aktivnim sastojcima, u zavisnosti od potreba i tipa kože.

Lepa žena
foto: Shutterstock

Koraci koji se ne preskaču

Suva koža donosi osećaj zatezanja i peckanja usled iritacija i podložnija je nastanku bora, zbog čega izgleda umorno i oronulo. Njoj je preko potrebna voda, ali i prirodna masnoća koja je u njoj zakazala, pa joj sve to treba nadoknaditi.

Prvi važan korak je da šminku s lica pre pranja uvek skinete nekim uljanim sredstvom namenjenim za to.

Drugi korak je da pažljivo izaberete proizvod za redovno čišćenje kože (umivalica) koji je dodatno neće isušiti - pa prilikom kupovine treba obratiti pažnju i birati onaj koji u svom sastavu sadrži hijaluron.

Sledeći korak je najvažniji, a to je obavezna hidratacija serumom, a nakon njega i kvalitetnom kremom, koja u sebi imaju sve potrebne sastojke koji usporavaju njeno opuštanje. Oni znatno poboljšavaju izgled kože, tanke linije i bore postaju manje vidljive, a koža postaje bolje hidrirana i dobija mnogo bolji tonus.

Krema, Ruke
foto: Profimedia

Borci protiv pega i fleka

Hiperpigmentacije su karakteristične za zrelo doba i nakon pedesete godine su normalna pojava. U klimaksu je koža više podložna i UV zracima, zbog čega se neretko javljaju pege i fleke. I za to danas postoje odlični preparati sa sastojcima koji je posvetljuju, a nanose se na sva mesta koja su izložena suncu (lice, vrat, dekolte, ruke). Oni imaju zadatak i da neguju, tako da dobijate dva u jedan. Samo treba biti uporan i rezultati su zagarantovani.

maska za lice
foto: Shutterstock

Dodatna nega

Poželjno je da žene u klimaksu što češće na lice stavlja hidratantne maske, a zaobilaze sve one koje isušuju kožu, poput gline. Masaže uljima za lice su takođe poželjne, a ako spadate u ovu grupu žena, ne zaboravite i to da na lepši i zdraviji izgled kože utiču i dobar san, unos zdrave hrane, ishrana bogata voćem i povrćem, izbegavanje pušenja i redovno bavljenje nekom fizičkom aktivnošću.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs