KAKO HROM POMAŽE U KONTROLI APETITA: Smanjuje nivo dijabetesa i pomaže u smanjenju učestalosti PREJEDANJA

Evo kako hrom pikolinat pomaže u kontroli apetita kao jedan od bitnijih dodataka ishrani.

Lepi & Zdravi
08:59h Autor:
KAKO HROM POMAŽE U KONTROLI APETITA: Smanjuje nivo dijabetesa i pomaže u smanjenju učestalosti PREJEDANJA
Kako hrom pikolinat pomaže u kontroli apetita?, Foto: Shutterstock

Danas je hrom pikolinat postao jedan od najpopularnijih bioaktivnih aditiva za hranu.

Najviše ga traže oni koji više vole da vode zdrav način života i koji su već odustali ili ozbiljno ograničili unos šećera.

Mnogi od nas pamte hrom po njegovom mestu u periodičnoj tabeli, ali malo njih zna da je to važan dodatak ishrani koji može pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, pomoći u kontroli apetita i obuzdavanju žudnje za hranom.

Jedan od najefikasnijih oblika hroma za kontrolu apetita je hrom pikolinat. Hrom igra važnu ulogu u metabolizmu glukoze. Ovo je važan deo ravnoteže koji sprečava insulinsku rezistenciju.

Rana prevencija može značajno smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. Hrom se teško apsorbuje njegov nedostatak je bio veliki problem za mnoge ljude koji ne poštuju zdravu ishranu.

Hrom pikolinat je najčešći oblik dodataka jer je pikolinska kiselina prirodni helator. Omogućava da se mineral bolje apsorbuje tako što ga okružuje nizom neutralnih molekula koji mu omogućavaju da prođe kroz ćelijsku membranu. On ga bezbedno isporučuje telu za pravilnu upotrebu.

gubitak apetita, loš apetit
foto: Shutterstock

Zdravstvene prednosti

Brojne studije su pokazale da uzimanje 200 mg hroma dnevno pomaže u normalizaciji nivoa glukoze i poboljšava osetljivost ćelija na insulin kod osoba sa dijabetesom.

Pored toga, naučnici su otkrili da je uključivanje hrom pikolinata u ishranu pomoglo da se smanji rizik od dijabetesa kod 27% učesnika studije.

Smanjuje apetit

Većina neuspeha različitih dijeta izazvana je osećajem gladi i značajnom željom za poznatom hranom, pa su svi koji žele da smršaju zainteresovani za bezopasne suplemente koji smanjuju apetit.

Jedan gram hrom pikolinata dnevno omogućio je učesnicima studije da značajno smanje porcije hrane koje su konzumirali. Pored toga, primećeno je da mineral pomaže u smanjenju učestalosti prejedanja kod osoba sa depresivnim poremećajima.

Tokom eksperimenata, naučnici su otkrili da hrom pikolinat nema značajan uticaj na promene u zapremini masnog tkiva ili mišićne mase. To jest, korišćenje direktno za gubitak težine je praktično beskorisno.

Dijeta, Hrana, Žena, Devojka
foto: Shutterstock

Izvori hroma

Ovaj element se nalazi u velikom broju prirodnih proizvoda, ali su njegove količine direktno povezane sa poljoprivrednim procesima i obično su veoma male. Uprkos tome, nedostatak hroma kod ljudi dijagnostikuje se samo u vrlo retkim slučajevima.

Da biste povećali njegov sadržaj u organizmu, trebalo bi da jedete više sezonskog povrća i voća, kao i integralnih žitarica. Brokoli i jabuke su posebno bogate hromom. Uravnotežena ishrana vam omogućava da u potpunosti zadovoljite sve potrebe tela za ovim elementom.

Karakteristike upotrebe

Naučnici su otkrili da kada se suplement apsorbuje u telo, mogu da se formiraju hidroksilni molekuli koji mogu negativno uticati na DNK i izazvati druge poremećaje.

Pored toga, važno je znati da hrom može da stupi u interakciju sa određenim lekovima. Stoga, pre nego što kupite ovaj dodatak, obavezno se posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

(Stil/Econet)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs