MARIJA JE POJELA HRANU U KOJU SE SVI KUNU, PA SAZNALA DA IMA NAJSMRTONOSNIJU BOLEST: Prvi simptom igrao je ključnu ulogu

Čuvena voditeljka Marija Menunos na neverovatan način je saznala da ima rak pankreasa.

Lepi & Zdravi
Autor:
MARIJA JE POJELA HRANU U KOJU SE SVI KUNU, PA SAZNALA DA IMA NAJSMRTONOSNIJU BOLEST: Prvi simptom igrao je ključnu ulogu
Foto: INSTAR Images LLC / Alamy / Alamy / Profimedia

Voditeljka Marija Menunos nedavno se prisetila alarmantnih simptoma koje je imala pre dijagnoze raka pankreasa i otkrila neverovatne detalje. Naime, nakon što se bol u stomaku pojavio 2022. godine, sportistkinja, glumica i voditeljka Marija Menunos (45) otišla je kod lekara. Bol se javio nakon što je pojela salatu koja se sastoji od "farro" pšenice koju mnogi nazivaju "majkom svih pšenica". Reč je o namirnici koja se koristi za salate, kašice za doručak ili kao dodatak povrću. Poznata je kao zdravo celokupno zrno, a puna je vlakana, gvožđa i proteina.

"Bilo je to kao takva vrsta bola kada ste se osećali kao da ćete eksplodirati iznutra", rekla je ona. "Mislila sam da je farro. Mislila sam da mora da postajem zaista netolerantna na gluten i da moj stomak jednostavno nije podnosio ovo dobro."

Međutim, nakon što su njeni simptomi - nadimanje, dijareja, bol u stomaku - nastavili, Marija je odlučila da poseti lekara. Tokom 2022. godine bila je podvrgnuta endoskopiji i kolonoskopiji, koje nisu otkrile nikakve probleme. CT skeniranje je takođe pokazalo da njen pankreas i drugi organi izgledaju dobro, piše People.

Uprkos tome što nije dobila nikakve odgovore, voditeljka je rekla da se njen "teški" bol u stomaku nastavlja. Tako je u januaru 2023. TV ličnost odlučila da uradi magnetnu rezonancu celog tela, koja je otkrila da ima tumor od 3,9 centimetara koji raste na njenom pankreasu i da joj je dijagnostikovan rak pankreasa 2. faze.

"Zato stalno govorim ljudima: ako simptomi potraju, trebali biste i vi", rekala je Marija. "Morate da budete sam svoj zagovornik i morate nastaviti da gurate. To je iscrpljujuće, ali vaš život zaista zavisi od toga."

Hitno je prebačena na operaciju i u februaru 2023. godine, tumor je hirurški uklonjen, zajedno sa delom pankreasa i delom slezine i 17 limfnih čvorova. Rak se nije proširio u njenom telu i nije joj bilo potrebno dalje lečenje. Marija se sada oseća dobro, ali nastavlja da pazi na simptome. Odlučila je da beleži sva zabrinjavajuća osećanja u knjigu kako bi mogla da prati promene.

Marija Menunos, Marija Menounos
foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Kada je na Instagramu objavila jednu fotografiju u bikiniju, osvrnula se na ožiljke od operacije. "Razmišljam o operaciji koju sam imala ranije ove godine i zahvalna sam na snazi kojom me je Bog blagoslovio da prođem kroz ovo i naravno, svim divnim ljudima koje je poslao da meni pomognu! Sada gledam ožiljke koje pažljivo štitim od sunca i smejem se", napisala je lepa voditeljka i dodala da je njena ćerka "njen najbolji lek".

"Želim da budem naučena da je najvažnija stvar u njenom životu da bude zdrava, a onda može da postigne i radi sve što želi. Mislim da će moje sledeće poglavlje života biti najzdravije jer sam bila primorana da zaista preispitam svoje zdravlje na tako dubok način. To je promenilo tok svega", rekla je Marija.

Simptomi raka pankreasa

Rak pankreasa se obično ne otkriva do kasnijih faza, kada je bolest uznapredovala, što otežava dalje lečenje. To je zato što retko kada izaziva bilo kakve simptome u ranim fazama, a znaci upozorenja mogu da budu toliko suptilni, da se prepisuju manje ozbiljnim oboljenjima.

Marija Menounos, Marija Menunos
foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

"Veoma smo zahvalni Mariji i našim drugim pacijentima koji tako hrabro dele svoje priče kako bi podigli svest o važnosti ranog otkrivanja. Rak pankreasa izaziva malo simptoma u ranim fazama jer raste duboko u abdomenu. Najčešći simptomi koji mogu da se jave jesu bol u stomaku i problemi sa crevima. Oni lako mogu da se pripišu drugim zdravstvenim problemima", rekla je dr Džuli Flešman, predsednica "Mreže za akciju protiv raka pankreasa".

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs