3 PRAVILA ZA USPEŠAN I SREĆAN ŽIVOT ČUVENOG DR MATEA KOJEG ĐOKOVIĆI OBOŽAVAJU: Samo uradite OVO i gledajte

Otkrivamo 3 pravila za uspešan i srećan život, čuvenog doktora, Gabora Matea kojeg Đokovići obožavaju.

Lepi & Zdravi
13:46h Autor:
3 PRAVILA ZA USPEŠAN I SREĆAN ŽIVOT ČUVENOG DR MATEA KOJEG ĐOKOVIĆI OBOŽAVAJU: Samo uradite OVO i gledajte
Foto: Printscreen Instagram/ jelenadjokovicndf

Gabor Mate je lekar u penziji sa četiri godine kliničkog iskustva. Sada poznat po svom pisanju i javnom govoru, Gabor piše o svemu, od roditeljstva do poremećaja pažnje. Njegova nova knjiga, Mit o normalnom, oslanja se na više od decenije rada sa pacijentima koji se suočavaju sa zavisnošću i mentalnim bolestima.

Istražujući odnos između društvenih pritisaka i lične patnje, Gabor otkriva načine na koje zdravstveni sistemi zanemaruju pacijente – posebno kada je u pitanju trauma. Istražujući načine na koje naš savremeni život utiče na naše lično blagostanje, on otkriva put do zdravlja i izlečenja.

Gabor Mate
foto: Random House / BEEM / Beem / Profimedia

1. Istraživanja su identifikovala tri faktora koji univerzalno dovode do stresa: neizvesnost, nedostatak informacija i gubitak kontrole. Uvek ovo imam na umu kada znam da ću raditi nešto što izaziva anksioznost. Na primer, postajem anksiozan kada treba da govorim javno. Dakle, pokušaću da uklonim što je moguće više neizvesnosti – saznaću gde ću razgovarati, sa kim, koliko dugo. Naoružaću se informacijama. Zatim ću vizualizovati kako će taj uspešan govor izgledati i kako će biti primljen. Ali najviše od svega, povezaću se sa svojim dahom. Disanje mi pomaže da povratim prisebnost, da se osećam opušteno i zadržim kontrolu. To je divan saveznik koji me u životu prati kuda god da krenem. Kao i tebe.

Gabor Mate
foto: Profimedia

2. Pokušaj da pobegnete od bola je ono što će stvoriti još više bola. Nisu sve zavisnosti ukorenjene u traumi ili zlostavljanju, ali sve vode do bolnih iskustava. Bol je u središtu svake zavisnosti. Rana ne mora da bude duboka, bol ne mora da bude mučna, može da bude čak skrivena – ali je tu. Efekti ranog stresa i negativnih iskustava direktno oblikuju psihologiju i neurobiologiju zavisnosti u mozgu. Stres izaziva više stresa, kao i strah i bol. Srećom, ljubav donosi više ljubavi. Izbor je naš.

Gabor Mate
foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

3. Najveća šteta uzrokovana zanemarivanjem, traumom ili emocionalnim gubitkom nije bol, već dugoročne deformacije koje uzrokuju, u načinu na koji će dete u razvoju nastaviti da tumači svet i svoje mesto u njemu.

Inače, Jelena Đoković obožava doktora Matea kojeg je više puta ugostila u Beogradu, u fondaciji "Novak Đoković".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs