U hladu je spas

I TRUDNICA SME NA PLAŽU, SAMO MORA DUPLO DA SE ČUVA: Važna pravila da sunčanje bude sigurno i za vas i za vašu BEBICU

Trudnoća je posebno stanje žene u kojem mora da vodi računa o mnogim stvarima, kako bi na svet donela zdravu bebu. Zato, ako planirate letovanje, obavezno pročitajte sledeće smernice!

Lepi & Zdravi
Autor:
I TRUDNICA SME NA PLAŽU, SAMO MORA DUPLO DA SE ČUVA: Važna pravila da sunčanje bude sigurno i za vas i za vašu BEBICU
Kako trudnica sa se pravilno zaštiti od sunca na plaži?, Foto: Profimedia

Nema te žene koja ne voli da joj ten dobije preplanulu boju. Bronzana boja je ono čemu mnogi teže, ali... Bez obzira na to da li ste trudni ili ne, dugotrajno sunčanje dovodi vas u opasnost od promena na koži, prevremenog starenja, oštećenja očiju, malignog melanoma. Na oprezu posebno treba da budu buduće majke, jer je njihova koža podložnija opekotinama i stvaranju tamnih fleka, naročito po licu, a preterivanje s boravkom na suncu može da utiče i na razvoj ploda!

To nikako ne znači da trudnice ne smeju na plažu. Boravak u hladu trebalo bi da spreči probleme, a preporučuju se i konstantno hidriranje, korišćenje krema za sunčanje sa SPF 50 (mazanje na svaka dva sata), nošenje šešira na glavi... Ako i pored toga buduća mama oseća vrtoglavicu, mučninu ili umor, trebalo bi odmah da ode u klimatizovani prostor.

trudnica, trudnica na plazi
foto: Shutterstock

Prvo provera

Žene s plavom, crvenom ili svetlosmeđom kosom, sa svetlim očima, kao i one koje su ranije imale određene probleme posle sunčanja posebno treba da budu na oprezu. Svaka iritacija je znak za uzbunu kod trudnica. Boravak na suncu se u tom slučaju ne preporučuje, posebno ne ako na bilo kom delu tela imaju otvorene rane ili kraste.

Kao rezultat hormonskih promena tokom trudnoće, koža žene postaje osetljivija i sklona opekotinama. Drugim rečima, tamnjenje je pojačano zbog povećanja nivoa hormona koji stimuliše melanocite, a kako telo buduće mame pokušava da zaštiti kožu od UV zračenja - reakcija je izraženija. Kad sunčevi zraci navale, oni povećavaju njegovu količinu, pa dolazi do oksidacije, koja izaziva tamnjenje kože (čuvene trudničke fleke). Zato je važna zaštita od izlaganja suncu tokom trudnoće.

Rizik od pregrevanja

Pregrevanje tela tokom drugog stanja takođe može imati opasne posledice. Izaziva toplotni udar, dehidrataciju, povišenu telesnu temperaturu, promene krvnog pritiska (previsok ili prenizak), toplotne grčeve i stres. To sve može ozbiljno da utiče na buduću mamu i nerođenu bebu. Izlaganje suncu dodatno povećava temperaturu, a samim tim se ona diže i kod fetusa, što može dovesti do neuroloških oštećenja bebice.

voda
foto: Shutterstock

Šta je budućim mamama potrebno na plaži?

- udobne ravne papuče - kupaći kostim za presvlačenje da biste se nakon kupanja presvukli i izbegli upalu bešike ili neku vaginalnu infekciju - rezervni peškir, da nakon kupanja ne sedite na mokrom - zdrave grickalice ako vam padne šećer (orašasti plodovi, suvo ili sveže voće...) - flaša vode, jer je važno da tokom dana unesete dovoljno tečnosti - šešir ili neko drugo pokrivalo za glavu da sunce ne bi udarilo u glavu

Trudnica
foto: Profimedia

Poseban oprez u prvim nedeljama trudnoće

Trudnica koja se dugo izlaže suncu, naročito u vreme začeća i prvih dvanaest nedelja trudnoće (tri meseca), može izazvati oštećenje neuroloških funkcija nerođene bebe jer UV zraci mogu da smanje nivo folne kiseline neophodne za zdrav razvoj fetusa. Preporuka je da u dogovoru s ginekologom koji prati trudnoću uzimaju suplemente folne kiseline kako bi je povećali i zaštitili fetus u razvoju od defekata.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs