Gljivice i bakterije vrebaju svuda oko nas

PAŽLJIVO SA ISPROBAVANJEM KUPAĆEG: Pazite da se prilikom kupovine ZBOG OVE GREŠKE i nepažnje ne zarazite

Da li znate da se ozbiljno možete zaraziti samo isprobavajući kupaći kostim u prodavnici? Evo na šta morate da obratite pažnju

Lepi & Zdravi
Autor:
PAŽLJIVO SA ISPROBAVANJEM KUPAĆEG: Pazite da se prilikom kupovine ZBOG OVE GREŠKE i nepažnje ne zarazite
Kako bezbedno isprobati kupaći kostim u prodavnici?, Foto: Shutterstock

Sezona kupanja u moru i na bazenima odavno je počela i ne sumnjamo da su oni koji su otišli na godišnji odmor, ako nemaju prošlogodišnji, kupili nov kupaći kostim.

Ali ovo je period kada su u prodavnicama sniženja u toku, pa je i navala na kupovinu stvari po sniženim cenama velika. Mnogi tek treba da idu na more ili su redovni na bazenima, pa je ovo prilika da po ceni jednog kupe dva kupaća kostima. Ovaj put želimo da vam skrenemo pažnju na grešku koju mnoge dame rade, a koja je poprilično opasna po zdravlje.

Kupaći kostim, Bikini, Sušenje, Sušenje veša
foto: Shutterstock

Prljavo da ne može biti prljavije

Naravno da pre kupovine obavezno isprobate bikini ili jednodelni kostim, da vidite kako vam stoji i da li model i boja odgovaraju građi vašeg tela. Međutim, prilikom probe o jednoj stvari posebno treba voditi računa.

Naime, plastična zaštita koja se nalazi u donjem delu kupaćeg (na sredini gaćica) trebalo bi da predstavlja zaštitu od telesnih tečnosti i mikroba, ali se pokazalo da je upravo ona neverovatan izvor zaraze.

Isto je i sa gaćicama na kojoj je skinuta. Na skoro svim isprobanim uzorcima pronađeni su tragovi kože, fekalija i bakterija koje pospešuju nastanak vaginalnih gljivica, a samim tim i ozbiljnih infekcija, a najviše virusa i bakterija nađeno je na kupaćim kostimima i donjem vešu. Sve to se dešava zbog toga što žene često skidaju gaćice da bi videle kako im kupaći prianja uz kožu.

Telo, Kupaći, Bikini, Žena, Devojka, Mršavljenje
foto: Shutterstock

I pre vas je stvar mnogo puta proban

Sad pokušajte da zamislite koliko je znojavih devojaka pre vas isprobalo taj model (čak i ako nisu neuredne, svaka od njih ima svoje telesne tečnosti i bakterije koje nosi). Onda vi tu istu (prljavu) stvar probate i - istog momenta rizikujete da se zarazite, čak i opasnim hepatitisom A. I koliko god gadno zvučalo, na kupaćim kostimima su često i ostaci fekalija, koje mogu uzrokovati dijareju. Opasne su i streptokoke i salmonela, čiji su tragovi takođe pronađeni. Da bi se izbegla zaraza, zapamtite sledeće: donji deo kupaćeg kostima NIKAD se ne isprobava na golu kožu, već isključivo preko gaćica.

Kupaći Kostim
foto: DANNY RYAN / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Kako smanjiti rizik od zaraze

* Prilikom isprobavanja kupaćeg kostima nipošto ne skidajte donji veš.

* Pre prvog nošenja kupaći kostim obavezno treba oprati.

* Nakon kupovine ili isprobavanja kupaćeg obavezno treba oprati ruke jer se tako smanjuje rizik od prenošenja virusa i bakterija u organizam.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs