IMAO JE SAMO 11 GODINA KADA JE OTKRIVENO DA BOLUJE OD RETKE BOLESTI: Kako je Lionel Mesi savladao težak poremećaj?

Gledajući Lionela Mesija u punoj snazi i na vrhuncu slave teško možemo zamisliti da je mu je sa 11 godina otkrivena retka bolest

Lepi & Zdravi
Autor:
IMAO JE SAMO 11 GODINA KADA JE OTKRIVENO DA BOLUJE OD RETKE BOLESTI: Kako je Lionel Mesi savladao težak poremećaj?
Od koje retke bolesti je bolovao Lionel Mesi?, Foto: Jose Breton/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Lionel Mesi je imao samo 11 godina kada mu je dijagnostikovana retka bolest pod nazivom Poremećaj hormona rasta. Zbog ovog stanja telo ne raste kako bi trebalo tokom godina. Međutim, Mesi je uspeo da se izbori sa ovom bolešću i postane jedan od vrhunskih sportista sveta.

Danas je svet preplavljen slikama na kojima Mesi drži pehar sa Svetskog prvenstva u fubalu - on je u očima planete pobednik, ali njegov put nije bio nimalo lak.

"Trebalo mi je više od 17 godina da dođem do ovog momenta čiste sreće," rekao je Mesi.

Lionel Mesi
foto: Luis ROBAYO / AFP / Profimedia

Naime, Mesi je oduvek voleo fudbal i rado ga igrao, ali jedan zdravstveni problem ga je godinama usporavao. Mesi je bio najniži među svim igračima koji su bili njegovih godina. Medicinski pregledi su tada otkrili da Mesi ima nedostatak hormona rasta - retko zdravstveno stanje zbog kojeg je njegovo telo odbijalo da se razvija i raste.

Ovo stanje može biti genetsko, tj. urođeno ili kasnije stečeno, ali nikad nije otkriveno šta je bio slučaj kod Lionela Mesija.

Lionel Mesi, Antonela Mesi
foto: Profimedia

Dakle, Mesi je imao samo 11 godina kada su roditelji primetili da ima problema sa rastom. Sa 12 godina je svake noći ubrizgavao hormone rasta u nogu. Međutim, cena lečenja je bila previsoka, a njegova porodica nije mogla da priušti to svom sinu. U to vreme FK Barselona priskače u pomoć porodici Mesi tako što sponzoriše lečenje budućeg šampiona.

Kada je napunio 17 godina Lionel Mesi je pokazao sav raskoš svog talenta, a čelnici FK Barselone su znali da su uložili u budućnost.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs