DOKTORKA ESTETSKE MEDICINE MARIJA RISTANOVIĆ: "Ovaj tretman najbolje briše godine sa ruku, dekoltea i vrata"

Ukoliko razmišljate o procedurama podmlađivanja vrata, dekoltea i ruku, sa svim detaljima upoznaje vas doktorka Marija Ristanović

Lepi & Zdravi
Autor:
DOKTORKA ESTETSKE MEDICINE MARIJA RISTANOVIĆ: "Ovaj tretman najbolje briše godine sa ruku, dekoltea i vrata"
Dr Marija Ristanović, Foto: Dušan Petrović

Lepota jedne žene ne leži samo u licu. Pod sloganom da se godine najviše vide na vratu i rukama, žene su počele sa specijalnom negom ovog područja. Ali pošto prirodni preparati ne mogu da saniraju posledice koje godine ostavljaju na našem telu, mnoge dame se okreću ekstetskoj korekciji.

Medicina je i ovaj put otišla korak dalje, pa danas pripadnice lepšeg pola mogu uspešno da podmlade ova dva "kritična" područja na telu.

Pitali smo doktorku estetske medicine Mariju Ristanović koja nega je najbolja kada su u pitanju vrat i ruke?

"Koža na vratu, dekolteu i rukama tokom cele godine izložena je štetnim UV zracima, tako da se na ovim regijama najpre uoče prvi znaci fotostarenja poput finih linija, bora, dehidrirane i atrofične kože, kao i hiperpigmentacija. Zato je primena kvalitetnih preparata sa visokim zaštitnim faktorom obavezna bez obzira na vremenski period budući da osim adekvatne zaštite, pruža i snažan antiage efekat. Kako je koža na vratu, dekolteu i rukama izuzetno tanka, vrlo je važno u svakodnevnu bjuti rutinu uvrstiti i estetske tretmane kojima će se podstaći stimulacija sinteze kolagena, elastina i hijaluronske kiseline, smanjiti vidljivost manjih krvnih sudova i izraženih vena na šakama zato što se ubrzava metabolizam kožnih ćelija, jačaju dublje strukture i poboljšava elastičnost."

Dr Marija Ristanović, Marija Ristanović
foto: Dušan Petrović

*Ukoliko se odlučimo za neki od tretmana za vrat i dekolte, koliko dugo traju efekti tih terapija? Kada je potrebno obnoviti korekciju?

"Kao prvi korak u rešavanju posledica fotostarenja izdvaja se hemijski piling na bazi trihlosirćetne kiseline kojim se uklanja površinski sloj kože na vratu, dekolteu i rukama uključujući različite nepravilnosti kao što su borice, fleke i hiperpigmentacije. Novi sloj jedre i mladalačke kože koji se postiže nakon ovog tretmana, u potpunosti je pripremljen da apsorbuje aktivne supstance za dubinsku hidrataciju i ishranu kože iz biorevitalizirajućih koktela na bazi vitamina, minerala, aminokiselina, antioksidanasa i hijaluronske kiseline koja ima sposobnost da vezuje molekule vode dovodeći do intenzivne hidratacije tkiva.

Biorevitalizacija se izvodi ubrizgavanjem precizne količine preparata u različite nivoe kože u zavisnosti od toga da li je reč o mezoterapijskim koktelima, skin busterima ili hijaluronskim filerima specifične viskoznosti za popunjavanje bora.

Takođe, primena PRP METODE za regeneraciju kože ostvaruje odlične rezultate u medicinskoj praksi zato što je zasnovana na krvnoj plazmi obogaćenoj trombocitima koji kada se izoluju sadrže brojne faktore rasta podstičući stvaranje kolagena i elastina. Na taj način dolazi do formiranja novih krvnih sudova, ćelijske deobe i povećanja ekstraćelijskog matriksa čiji je osnovni sastojak hijaluronska kiselina. Pored trombocita, krvna plazma bogata je proteinima, hormonima i aktivnim supstancama koje pomažu tkivu da se obnovi.

Dr Marija Ristanović
foto: Printscreen/instagram

Od izuzetnog značaja su i KOLAGEN STIMULATORI kojima se momentalno ostvaruje volumen, dok se dugotrajni efekti ogledaju u postepenom povećanju broja i zapremine kolagenih i elastičnih vlakana odgovornih za mladoliki izgled kože.

Formirani kolagen kao rezultat medicinskih procedura traje i preko 5 godina, ali da bismo održali klinički vidljive efekte neophodno je izvoditi tretmane održavanja. Dinamika izvođenja estetskih postupaka zavisi od stanja i potreba kože, ali i procene doktora za koji će se tretman ili kombinaciju različitih tehnika opredeliti kako bi za svog pacijenta izabrao najbolju opciju. U svakom slučaju, postoje utvrđeni protokoli, te se mezoterapija izvodi na 7 do 10 dana u seriji od 4 do 6 tretmana za postizanje maksimalnih rezultata, dok se skin busteri aplikuju jednom mesečno i to 3 meseca u nizu uz još jedan tretman za dugotrajno održavanje kvaliteta kože. PRP metoda primenjuje se na 3 do 4 nedelje minimum 3 meseca kako bi se postigli efekti zaglađene i ujednačene kože sa još jednim dodatnim tretmanom održavanja."

*Da li ostaju ožiljci i koliko se brzo vrati koža u normalu posle tretmana?

"Ukoliko se biorevitalizacija izvodi kanilom, odnosno tupom iglom i iz samo jedne tačke od koje se preparat aplikuje u različitim pravcima, tretman je veoma komforan i mogućnost nastanka hematoma svedena je na minimum. Pacijent se neposredno nakon intervencije možete vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Ako se odlučimo za tehniku iglom, zbog većeg broja uboda, mogu se pojaviti modrice koje su prolaznog karaktera. Preporuka je da se posle tretmana obavezno nanosi krema sa visokim zaštitnim faktorom bez obzira na vremenske prilike kako bi se sprečio nastanak hiperpigmentacija. Ovaj savet važi i za PRP tretman, ali i hemijski piling. Ožiljci su mogući u slučaju primene neadekvatne tehnike, upotrebe neproverenog proizvoda, nepravilne higijene pacijenta ili nepridržavanja sugestija stručnjaka."

Marija Ristanović
foto: Dušan Petrović

*A šta sa staračkim pegama na rukama? Kako se one uklanjaju i na koji način se šake podmlađuju?

"Za tretiranje staračkih pega na rukama koristi se hemijski piling na bazi trihlosirćetne kiseline kojim će se odstraniti površinski sloj kože i samim tim ublažiti vidljivost pega. Laserskom tehnologijom vrši se ablacija čime se takođe uklanja sloj kože u kome se nalazi pigmentna promena. Uglavnom je za rešavanje ovog problema potrebno izvesti seriju tretmana bez obzira na proceduru. Koža na šakama neguje se hemijskim pilinzima, volumenizatorima na bazi kalcijum hidroksiapatita ili hijaluronske kiseline, biorevitalizirajućim koktelima, sopstvenom krvnom plazmom i skin busterima. Još jednom treba istaći da su tretmani održavanja kvaliteta kože neophodni kako bismo u kontinuitetu imali izvrsne rezultate."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs