Obratite pažnju

2 NAVIKE KOJE TRUJU TELO: Ovo je nešto najgore što jedemo i zbog toga ubrzano starimo!

Vaše telo može i mora da traje dugo, samo mu je potrebno malo pažnje i da ne radite ove dve stvari

Lepi & Zdravi
Autor:
2 NAVIKE KOJE TRUJU TELO: Ovo je nešto najgore što jedemo i zbog toga ubrzano starimo!
Foto: Profimedia

Dve greške koje svi pravimo kada je hrana u pitanju su:

  • Jedemo slatkiše (od belog brašna i šećera, slatka peciva, polugotove proizvode).

Sve ovo naravno vodi ka priči o glikaciji. Stalno povišen šećer dovodi krvne sudove u apsolutno nepodesno stanje - jer uopšte ne bi trebalo da aktivno stupa u kontakt sa bilo kojim telesnim proteinima. U početku možemo da posmatramo efekte loše kontrolisane glukoze po tome kako stradaju mali krvni sudovi: prsti na rukama i nogama trnu, vid se urušava, bubrezi počinju da podsećaju tupim bolom da se nalaze baš tu... Sve ovo navodi da šećer tiho ubija vaš organizam...

Tada glikacija dospeva do velikih sudova stvarajući ozbiljne probleme za srce i mozak. Indikator je glikovani hemoglobin.

Povišene vrednosti ukazuju na to da šećer struji kroz krv i oštećuje nedužna crvena krvna zrnca, a ova jedinjenja zauzvrat uništavaju vaskularni epitel.

Drugi način da upropastite mladost:

  • Jedemo hranu duboko prženu u ulju. Pohovano, grilovano...

U zavisnosti od načina pripreme, hrana može doprineti:

  • Oštećenje ili zarastanje krvnih sudova.
  • Kontrola ili disregulacija šećera u krvi.
  • Ulazak toksina u telo ili njihovo uklanjanje iz njega.
  • Prekomerna težina ili gubitak težine.
  • Starenje ili održavanje mladosti.

Konzumiranje hrane kuvane na visokim temperaturama doprinosi hroničnoj upali i vaskularnoj glikaciji (studija objavljena u Proceedings of the National Academi of Sciences 2003). Ova studija je razmatrala prepečeno crveno meso, posebno pljeskavice. Ako se hrana zagreje na vrednosti koje prelaze 300 stepeni, počinju hemijske promene koje štete proteinima u našem telu. I masti, i ugljeni hidrati i proteini, kada se agresivno prže, formiraju toksična jedinjenja. Meso je posebno pogođeno ovim tretmanom. Ili bolje rečeno, patimo od takvog mesa. Inače, druga studija (2012) sugeriše da ljubitelji duboko prženih odreska i ćufte povećavaju rizik od oboljenja prostate za čak 40%. Naravno, ovo ne važi za one koji sebi dozvoljavaju roštilj vikendom – reč je o svakodnevnoj konzumaciji prepečenih namirnica.

A suprotan efekat je nežna toplotna obrada.

Ova metoda pomaže u smanjenju težine i čak normalizaciji nivoa glukoze u krvi. Jedna studija je pokazala da konzumiranje hrane kuvane na niskim temperaturama smanjuje LDL i glikovani hemoglobin za 33%, a agresivno kuvanje povećava iste vrednosti za 32%. Svaki divan proizvod - meso, povrće, riba - kada se agresivno obrađuje, gubi svoje pozitivne kvalitete i postaje jednostavno štetan.

Kako su metode kuvanja i težina povezani?

Grupa naučnika iz Medicinskog centra Mount Sinai (Njujork) je 2012. godine otkrila jedinjenje u agresivno obrađenoj hrani koja je direktno povezana sa razvojem abdominalne gojaznosti i povezanih metaboličkih bolesti.

Miševi su razvili insulinsku rezistenciju i dijabetes.

Dakle, šta je glikacija (ponavljanje obrađenog materijala)?

Ovo je mehanizam ćelijskog starenja koji uništava funkcionalne proteine tela i izaziva hronične upale, kao i gojenje. Proces je jednostavan: glukoza neiskorišćena na vreme vezuje se za bilo koji protein u telu i oštećuje ga. Oštećene strukture se akumuliraju u tkivima: kao rezultat toga, sudovi gube fleksibilnost, pojavljuju se neurološki problemi, pojavljuju se smetnje vida, koža izgleda ostarela i uvenula, stradaju zglobovi. Isti metabolički problemi kao kod "glikovanih" miševa nedavno su primećeni kod ljudi.

Šta da radim?

Ne dovoditi hranu do stvaranja glikotoksina (krajnji proizvodi glikacije). Ovo nije samo pečenje i prženje, već i roštilj. Sve što stvara intenzivnu, tvrdu i svetlu koru. Što je tamnije i gušće, to je gore. Decu pogotovo ne smete izložiti ovakvoj grani.

Proizvodi glikacije se nalaze u većini prerađenih namirnica: nastaju u trenutku kada prirodni šećeri menjaju svoju prirodnu strukturu u jednom ili drugom procesu. Tu spadaju rafinisano belo brašno, mešavine za pečenje, prerađena žitarica, rafinisani šećer, karamelizovani deserti, homogenizovani sokovi i pirei. Mnogi stručnjaci su uvereni da je i reč o industrijski prerađenom mleku (logično je – ono, zapravo, takođe prolazi kroz ove višestepene procese).

Starenje je glikacija tela. Skoro kao pečenje piletine. Samo površina piletine brzo postaje braon i hrskava – pod uticajem visoke temperature, a naši proteini glikiraju i gube prirodnu strukturu polako – decenijama, pod uticajem šećera. Što smo stariji, to telo lošije reguliše nivo glukoze i više tkiva pati od prirodne glikacije. Krvni sudovi postaju čvršći, sve je teže regulisati pritisak, jer moraju biti fleksibilni i elastični, a sve više liče na staklene cevi. Ranije je to bilo prirodno, kada ljudi nisu jeli toliko šećera, brašna i bilo kakve prerade. Zbog toga se dijabetes nekada smatrao bolešću koja je povezana sa starosti. Ali sada više nema problema sa glikacijom - svi vole slatko, prženo i roštilj. Ako svemu tome dodamo prejedanje i slabu fizičku pokretljivost, u velikom smo problemu.

Dakle, metabolička starost se može dobiti već u detinjstvu.

Kako možete pomoći svom telu da ga neutrališe?

Prestanite da jedete bilo šta slatko, pohovano i hrskavo. Jednom nedeljno udovoljiti sebi ili 10-15% ishrane da se sastoji do slatkog i pohovanog - to je normalno, ali nikako stalno. Vodite računa o svom višku težine i normalizujte svoje metaboličko stanje.

Smanjite porcije, grickalice, kalorije uopšte. Jedite hranu u prirodnom obliku: svežu šargarepu, neobrađenu i td. Vežbajte ili se samo krećite. Jedite što više povrća i voća. Jedite zelen, zeljasto bilje. Riblje ulje (masna riba) i kurkuma (plus mleveni biber).

Ako osetite zdravstvene poteškoće, obavezno se javite lekaru!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs