VEOMA BITNO Nakon 40. godine

5 NAČINA DA POVEĆATE PROIZVODNJU HORMONA RASTA U TELU I SPREČITE RANO STARENJE: Tajna je u ovome!

Mislite da je starenje povezano sa starenjem? Zapravo, početak ovog procesa nastaje usled uticaja stomačne masti, niske fizičke aktivnosti i stalnih stresnih situacija koje izazivaju povećanje nivoa hormona kortizola.

Lepi & Zdravi
Autor:
5 NAČINA DA POVEĆATE PROIZVODNJU HORMONA RASTA U TELU I SPREČITE RANO STARENJE: Tajna je u ovome!
Foto: Shutterstock

Poznati stručnjak na polju hormonalne naturopatije je Sara Gotfred, čija su dela mnogima omogućila da reše problem ranog starenja tela, dokazala je da određeni efekat na takozvani hormon rasta (GH) može usporiti proces starenja.

GH je posebno aktivan u adolescenciji, on je taj koji je odgovoran za stanje mišića i tkiva i utiče na metaboličke procese. A smanjenje njegovog nivoa negativno utiče na naše telo. Postoji mišljenje da je sa godinama smanjenje seksualnosti kod muškaraca i žena takođe povezano sa GH, ali za to nema dokaza, iako postoji porast libida nakon hormonske terapije.

Šta je hormon rasta?

Zahvaljujući GR, svako od nas je mogao da raste. Kada je hormon ispunio svoju glavnu funkciju, pred njim su se pojavili brojni važni zadaci - da ojača mišiće, pospeši rast ćelija i razgradnju masti i poveća mineralizaciju kostiju. Učestvuje u „konstrukciji“ i „demontaži“. Kada nema poremećaja u našim telima, GH stupa u interakciju sa kortizolom i adrenalinom da bi pomogao sagorevanju masti i izgradnji mišića. Ali kada je nema dovoljno u telu ili ne radi kako treba, tada se brzo debljamo, gubimo energiju i osećamo se nesrećno.

Glavni simptomi koji ukazuju na nedostatak hormona rasta u telu su:

  • višak kilograma;
  • smanjenje mišićne mase;
  • smanjena gustina kostiju;
  • stalni osećaj anksioznosti;
  • visoka rezistencija na insulin, što izaziva razvoj dijabetesa tipa 2;
  • povećani nivoi triglicerida;
  • visok krvni pritisak (hipertenzija);
  • fibromialgija.

5 načina da povećate nivo hormona rasta u telu:

Ako sigurno znate da je nivo GH nizak, ne morate da polažete test, dovoljno je pridržavati se sledećih preporuka:

smanjite unos slatkiša. Prekomerna konzumacija šećera povećava nivo insulina, dovodi do nakupljanja telesne masti i snižavanja GH. Kod ljudi sa prekomernom težinom, oslobađanje hormona rasta usporava visok nivo insulina. Uključite u ishranu proteinsku hranu, zdrave masti, povrće i nezaslađeno voće, mahunarke, orašaste plodove;

odmarajte se više. Dug i dubok san važan je za zdravlje (najmanje osam sati), samo u ovom stanju telo proizvodi GH;

izbegavajte stres. Stalni stres negativno utiče na funkcionisanje tela - osoba postaje razdražljiva, pasivna i žudi za slatkim. Pronađite načine za opuštanje, kao što su joga, meditacija, gledanje omiljenih filmova ili šetnja na svežem vazduhu. Naučite se nositi sa stresom i ne dozvolite da vas uništi;

vežbajte više. Nivo GH se može brzo povećati (u proseku za 50%) u procesu eksplozivnog treninga;

povećati proizvodnju melatonina. Naučnici su pokazali da je proizvodnja 5 mg melatonina svake noći dovoljna za normalizaciju nivoa GH.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs