Ispovest prijatelja

Milica Jevtić(31) o borbi sa rakom glića materice: Osećala sam da mi se svet ruši, psihička pomoć je od velike važnosti!

Rak glića materice po učestalosti je na drugom mestu u Evropi, odmah iza karcinoma dojke i najčešće obuhvata populaciju žena od 35 do 50 godina

Lepi & Zdravi
Autor:
Milica Jevtić(31) o borbi sa rakom glića materice: Osećala sam da mi se svet ruši, psihička pomoć je od velike važnosti!
Foto: Shutterstock

Rak grlića materice na donjem delu materice, koji je okrenut prema vagini. Bolest počinje kada se određene ćelije grlića materice promene i počnu nekontrolisano da se umnožavaju. Primarni uzrok raka grlića materice je perzistentna, hronična infekcija genitalnog trakta specifičnim tipovima humanog papiloma virusa (HPV), koji je prisutan u većini crvikalnih lezija koje se kasnije razvijaju u karcinom.

Činioci koji povećavaju rizik za nastanak ovih promena uključuju: izvesne genitalne infekcije, pre svega infekcija Humanim papiloma virusima, hemijsku karcinogenezu, sekusalne navike, način života, kao i faktore vezane za muškog partnera.

Iako u Srbiji najmanje jedna žena dnevno umre, a četiri se razbole od raka grlića materice, o ovom zdravstvenom problemu se retko priča. Zbog toga je Libresse pokrenuo kampanju #PružiRuku, kojom skreće pažnju na rak grlića materice, bolest koja se javlja često i pogađa veliki broj žena širom sveta. I danas mnogi potcenjuju važnost redovnih ginekoloških pregleda, koji predstavljaju jednostavan način za rano otkrivanje ove bolesti i sprečavanje njenog daljeg napredovanja, čime se povećavaju šanse za uspešni oporavak.

Život može potpuno da se promeni kada se dijagnostikuje rak grlića materice i kada počne lečenje.

Cilj kampanje #PružiRuku je da žene shvate da nisu same, da to šte se njima događa – događa se i drugim ženama u Srbiji.

Jedna od nas, Milica Jevtić (31), članica Udruženja građana Ženski centar, ispričala je sve o svojoj borbi sa karcinomom grlića materice:

1. Kada si saznala da imaš rak grlića materice kako si se suočila sa tom vešću? Na koji način ti je to saopšteno?

Za vest da sam dobila rak grlića materice saznala sam tako što mi je saopštio najbolji prijatelj, koji je preuzeo moj ph nalaz, koji je stigao posle biopsije. Na biopsiju me je uputila ginekolog nakon što je rezultat PAPA testa bila 3a grupa. Vest sam primila teško, što je i bilo normalno, s obzirom, da sam se ja uvek osećala dobro, nisam imala neke prateće bolesti, te je sve bio ogroman šok. Moj prijatelj, koji je inače lekar, saopštio mi je celu priču sa stručnog aspekta, ali sa mnogo razumevanja i saosećanja uz poruku da nam predstoji teška borba, ali da ćemo je izgurati. Te njegove reči su mi bile najveća podrška i ohrabrenje. Međutim, kako je to bio mart mesec prošle godine, početak korone, vanredno stanje i prepune bolnice, ogroman strah je bio neminovan.

2. Kako si ti dalje saopštila tu vest najbližima, kao i poznanicima, i kakve su bile reakcije?

Vest je prvo saznala moja sestra, prijatelj joj je saopštio. Plan je bio da roditeljima kažemo nakon magnetne rezonance kada zasigurno budemo znali gde je rak, da li operativno i nakon konzolijuma. Ceo taj period je bio poprilično mučan, jer je paralelno sa neizvesnošću od raka, rasla neizvesnost i strah od korone. Kada sam saopštila roditeljima, to je kod njih izazivalo šok i tugu. Ali jedino što sam ja od njih, a i od prijatelja tražila jeste da me niko ne sažaljeva i ne gleda kao bolesnu osobu. Znala sam da od lamenta nema ništa, može samo da nam bude svima još gore.

3. Ako pričamo o prevenciji, da li si odlazila na redovne ginekološke preglede?

Ako se pod redovnim pregledom podrazumeva odlazak kod ginekologa na godinu dana, onda jesam. Poslednji put sam otišla na godinu i po (pola godine duže nego inače) i tada saznala za 3a grupu, a zatim i da imam invazivni karcinom koji je munjevito uznapredovo za relativno kratko vreme. Imala sam ranicu koja se pratila, te sam bila upoznata i sa HPV virusom. Doduše, ne kao sada. Znala sam da ga ima 80% žena, da je on jedan od glavnih razloga za nastanak raka grlića materice.

libresee
foto: promo

6. Kako si saznala za Ženski centar Milica i koliko ti znači što si deo tog udruženja?

Za udruženje Ženski centar Milica sam saznala preko interneta, bila mi je potrebna hitna zdravstvena konsultacija i videla sam da ovo udruženje ima stručno veće koga čine vrhunski stručnjaci iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instututa za onkologiju Vojvodina i još dva Klinička centra. U rekordnom roku mi je zakazana konsultacija sa onkološkinjom iz IORS-a. Iz te situacije sam i postala sam članica ovog udruženja i mnogo mi znači što sam deo cele te priče, jer zajedničkim snagama i angažovanjem može da se podigne svest o raku, koji je, nažalost, postao dosta učestao kod žena svih starosnih doba. Vesna Bondžić, predsednica udruženja me je uključila u rad i dala zadatak da održavanm komunikaciju sa Evropskom mrežom udruženja pacijenata sa ginekološkim karcinomima ENGAGE, čiji je član Ženski centar Milica i literaturu koju treba da proučim kako bih mogla da se uključim u rad i pružam podršku. Ovo udruženje veoma vodi računa o edukaciji ljudi koji rade sa pacijentkinjama.

7. Kako se danas osećaš i kako se boriš sa strahovima, koji pretpostavljamo da postoje?

Danas se osećam dobro i fizički i psihički. Nije bilo lako doći do tog stadijuma. Strahovi su bili ogromni, ali odlazak kod psihijatra i redovne terapije su mi pomogle da predupredim sebe i nađem mehanizam da svoje strahove držim pod kontrolom. Iz svog iskustva, svakoj ženi koja prolazi kroz suočavanje sa bolešću bih preporučila odlazak kod psihijatra ili psihoterapeuta, jer je u borbi protiv raka i te kako bitno i mentalno zdravlje. Psihološka podrška je izuzetno važna, ali na žalost zdravstveni sistem nije omogućio to pacijentkinjama. Ženi kojoj se saopšti dijagnoza raka grlića materice sruši se čitav svet na trenutak, naročito mladoj ženi koja planira svoju budućnost. Osećaš se uplašeno, samo, manje vredno. Posle raka ništa nije isto. Ja sam svesna toga, ali želim da moj život bude bolji, da njegov smisao i cilj bude viši. Zato se radujem svakom danu i gledam da izvučem maksimum iz njega.

Uključi se i ti!

U periodu od 1. aprila do 31. maja 2021. kupovinom bilo kojeg Libresse proizvoda biće donirano 3,3 RSD Udruženju građana Ženski centar „Milica“ za pomoć ženama obolelim od raka grlića maternice. Od prikupljenih sredstava finansiraće se rad Nacionalnog centra Milica kroz pružanje iskustvene podrške i stručnih konsultacija sa lekarima, putem telefona, online platforme i lično kao i ostali urgentni vidovi podrške ženama obolelim od raka grlića materice dok prolaze kroz proces lečenja.

Ovim projektom Libresse želi da pruži podršku svim ženama kojima je dijagnostikovan rak grlića materice i da eliminišu sram i stigmu povezane sa ovom bolešću. Uključite se i vi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs