Najpoznatiji gitarista

Legenda i dalje živi: 72 godine od rođenja Džimija Hendriksa

Na današnji dan tragično preminuli čuveni gitarista imao bi 72 godine
Vesti
17:16h
Legenda i dalje živi: 72 godine od rođenja Džimija Hendriksa
Foto: Kurir Arhiva

Na današnji dan u Sijetlu rođen je jedan od najvećih gitarista u istoriji rok muzike, zvezda koju je časopis Rolling Stoun 2005. godine postavio na prvo mesto rang liste "100 najvećih gitarista svih vremena" - Džimi Hendriks.Taj gitarista je pažnju publike, pored odlične svirke, izazivao i time što je gitaru svirao zubima. Uveden je u američku Rock"n"roll kuću slavnih i britansku Muzičku kuću slavnih 2005. godine, a njegova zvezda u Holivudu je postavljena 1994. godine.Čuveni gitarista je instrument koji je oblikovao čitav njegov život, svoju prvu gitaru dobio sa 12 godina. U mladosti svirao je po klubovima u SAD dok ga nije čuo bivši basista grupe "Animals", Čas Čendler koji je ponudio da mu bude menadžer i da sa njim pođe put Engleske, što je i učinio.

Kako su se poznate ličnosti oprostile od Nikole Simića, pogledajte OVDE - Dragi maestro, srećan put!

Kasne 1966. godine, u Engleskoj, bili su popularni bendovi poput "The Who", "The Beatles" i "The Cream" i u to vreme nastao je sastav "The Jimi Hendrix Experience" sa Noelom Redingom na basu, Mič Mičelom za bubnjevima i mladim momkom koji je sa gitarom izvodio čitave performanse.

Hitovi Hey Joe, The Wind Cries Mary, Purple Haze i drugi napravili su Hendriksa zvezdom u Engleskoj, a njegovo spektakularno izvođenje na Monterejskom festivalu stvorilo je od čuvenog gitariste svetski poznatu ličnost, nakon čega je prodao na milione albuma u Americi, dok su mu sve turneje bile rasprodate.

Album pod nazivom "People, Hell And Angels", snimljen je između 1968. i 1969. godine, a ceo opus je prvobitno trebalo da se nađe na albumu "First Days Of The New Rising Sun", na kojem je slavni gitarista radio neposredno pre smrti. Taj album sadrži Hendriksove eksperimentalne deonice na klavijaturama, bubnjevima i gitari.

Gitara koju je Džimi Hendriks spalio na sceni prodata je na aukciji 2008. godine u Londonu za 346.000 evra.

150 godina od rođenja Branislava Nušića obeleženo izložbom - Kako je to izgledalo pogledajte OVDE.

Fender stratokaster iz 1965. on je zapalio na nezaboravnom koncertu 1967. u Astoriji u Londonu, a zbog opekotina koje je tom prilikom zadobio, bio je hospitalizovan.

Hendriks je preminuo septembra 1970. godine, u 27. godini života.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs