U skladu sa promenama

Kako Mesec utiče na naše zdravlje: Pratite i poštujte njegove promene!

Bez obzira koliko odbijamo da poverujemo da mesečeve mene utiču na naše raspoloženje, to je istina. Ukoliko što pre počnemo da ih pratimo lakše ćemo naučiti kako da živimo u skladu sa njima
Fitnes & Nutricija
13:42h Autor:
Kako Mesec utiče na naše zdravlje: Pratite i poštujte njegove promene!
Foto: Shutterstock

Iako se Mesecu najčešće divimo kao ukrasu noćnog neba, taj verni Zemljin pratilac znatno je više od toga.Posmatranjem njegovih mena opazićemo kako se uvek ponovo prividno rađa i raste, a zatim se postupno smanjuje i iščezava.

Upravo ta njegova osobina predstavlja sponu sa univerzalnim vremenskim zakonitostima prema kojima se odvija život na celome svetu.

Mogli bismo reći da nam Mesec na više nivoa doslovce služi kao suptilni vodič kroz život.

Drevne kulture pridavale su znatno više pažnje životu u skladu sa Mesečevim ciklusom. Naprimer, poznato je da su Vavilonci kao oznaku za nedelju, koristili sedmodnevno razdoblje koje odgovara trajanju jedne Mesečeve mene.

Iskustva o uticaju Mesečevih mena na rast i razvoj biljaka stolećima su se prenosila sa kolena na koleno, određujući najbolje vreme za poljoprivredne radove.

Srećom, to zaboravljeno znanje polako se vraća u naš život.

Hronobiologija, kao mlada naučna disciplina koja proučava biološke ritmove, između ostalog pridaje značaj i uticaju Meseca. Čak i tvrdokoran naučni krug polako polaže oružje pred dokazima koji idu u prilog činjenici da to nebesko telo zaista vrši uticaj na naše psihičko i fizičko zdravlje.

S obzirom na činjenicu da ljudski organizam sadrži približno 70% vode, nije nelogično pretpostaviti da Zemljin satelit, osim što podiže i spušta mora i okeane, u našem telu takođe izaziva "plime i oseke".

Iako bismo na temelju pojačane razdražljivosti i napetosti, kao i brojnih drugih negativnih manifestacija poput ubistava i razbojništva, za koje je primećeno da se češće pojavljuju u vreme punog Meseca, mogli zaključiti da nam energija tog nebeskog tela više šteti nego koristi, ne brzajmo sa zaključcima.

U vezi sa tim, izuzetno je važno upamtiti da Mesec pojačava osnovnu emociju. Ukoliko je osnovna misao ili emocija negativna, Mesec će je pojačati.

Srećom, vredi i obrnuto, i tom segmentu je tokom proteklog vremena dato veoma malo pažnje.

Kako mesečeve faze utiču na naš život

U razdoblju od mesec dana, Mesec prolazi kroz četiri osnovne faze ili mene - mladi mesec, prva četvrtina, pun mesec i zadnja četvrtina, pri čemu svaka Mesečeva mena traje 7 dana.

Mesečevu fazu je veoma lako prepoznati – dovoljno je upamtiti da u vreme rasta Mesec liči slovu D ("dobija" na masi) a u vreme opadanja, slovu G ("gubi" na masi).

Razdoblje rasta Meseca može se uporediti sa laganim dubokim udisajem, a razdoblje njegovog opadanja sa polaganim izdisajem.

Sledeći taj prirodni ritam udisaja i izdisaja, živećemo znatno zdravije, i sa znatno manje stresa, pa uveliko povećati nivo kvaliteta naših života.

Faze rasta Meseca (razdoblje od 14-15 dana od pojave mladog meseca, preko prve četvrtine do punog meseca), najbolje je iskoristiti za planiranje i početak svih projekata, takođe i za ostavljanje nezdravih navika te čišćenje organizma.

To je razdoblje kada se u skladu sa biološkim ritmom postupno punimo energijom, i sve šta u to vreme preduzmemo, imaće veće šanse za uspeh.

Budući da se mlad Mesec usko vezuje uz početke i povećanje svesti, uz pomoć tablice Mesečevih mena ustanovite kada nastupa mlad mesec, i to je dan kada biste trebali započeti sa akcijom od koje u perspektivi očekujete pozitivan ishod.

Nasuprot tome, faze Mesečeva opadanja, od punog, preko zadnje četvrtine do mladog meseca, preporučuje se da se iskoriste za sporovođenje zamisli, miran i istrajan rad, te otpuštanje energije, odmor i meditaciju.

Takođe, to je faza u kojoj rane brže zaceljuju, pa će oporavak od bilo kakve psihičke ili fizičke bolesti ili ozlede, biti znatno kraći i uspešniji. Iz tog razloga, preporučuje se da se operativni zahvat obave upravo u vreme Mesečevog opadanja, naročito u nedelju zadnje četvrtine.

U baštovanstvu, vreme kada Mesečeva svetlost postupno jača – od mladog meseca, preko prve četvrtine do punog meseca, najbolje je iskoristiti za presađivanje, setvu biljaka koje rastu iznad zemlje, gnojenje i orezivanje voćaka.

Razdoblje kada Mesečeva svetlost postupno slabi – od punog meseca, preko zadnje četvrtine do mladog meseca, treba iskoristiti za sadnju gomoljastih biljki i biljki koje rastu ispod zemlje (poput šargarepe i krumpira), sadnju dvogodišnjih biljki i trajnica, te obrezivanje grmlja, uklanjane korova i puževa.

Mesečeva dijeta

AKo želite da izgubite do 3 kilograma mesečno, isprobajte ovu dijetu. Reč je o postu u trajanju od 24 sata, počevši od sata Mesečeva ulaska u fazu punog ili mladog meseca.

Za to vreme potrebno je u organizam uneti 2-4 litre tečnosti (vode, nezaslađenog čaja ili prirodnih sokova). Ako patite od prevelikog viška kilograma, ova dijeta neće vam pomoći da ih se rešite, ali sa njom se možete služiti kao pomoćnom metodom pri celokupnom i organizovanom pristupu programu mršavljenja. Nezavisno od mršavljenja, Mesečeva dijeta je preporučljiva za čišćenje organizma od brojnih štetnih materija unesenih u organizam, te pouzdano jača imunitet i sprečava pojavu mnogih bolesti.

Uopšteno, ako želite da smršate, u vreme rasta Meseca (od mladog do punog) izbegavajte kaloričnu hranu i jedite manje nego inače. Nasuprot tome, u razdoblju Mesečevog opadanja, možete se malo i opustiti, jer u to vreme hrana će se teže "primiti".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs