Obratite pažnju

Kada je malo ljubomore dozvoljeno: Situacije u vezi, na poslu, sa prijateljicom

Postoje trenuci kada je dozvoljeno da budete ljubomorni, ali u samo malo. Saznajte koji su to i kako da se ponašate u takvim situacijama
Zanimljivosti
12:50h Autor:
Kada je malo ljubomore dozvoljeno: Situacije u vezi, na poslu, sa prijateljicom
Foto: Shutterstock

Svi smo ponekad ljubomorni, ali ne treba da nam uvek bude žao zbog toga. Jedno istraživanje je pokazalo da su inteligentniji ljudi i ljubomorniji, jer su veliki perfekcionisti.

Kako god bilo, postoje trenuci kada je dozvoljeno da počnete da se pretvarate u čudovište sa zelenim očima.

1. Na poslu

Situacija: Čekate unapređenje i/ili povišicu, a onda to sve dobije neko drugi, iako znate da ste odradili odličan posao. Naravno da ćete da budete ljubomorni i to je sasvim normalno. Međutim, stručnjaci tvrde da ne smete da dopustite da vas taj osećaj potpuno obuzme, već da ljubomoru pretvorite u motivaciju.

"Zapitajte se šta je to on ili ona uradio bolje od vas ili šta vi niste uradili. Ona vam govori da još nešto možete i morate da poboljšate", otkrila je psiholog Marša Rejnolds.

Pet znakova uspešnosti da ste na dobrom putu u karijeri pročitajte OVDE.

2. Prijateljstvo

Situacija: Prijateljica ima novog dečka i ni sekundu slobodnog vremena za vas. Vi bi trebalo da budete jako srećni ako vaša najbolja prijateljica ima nekog takvog u životu. Ali, ako ste u celoj toj situaciji vi ostali sa strane, malo ljubomore svakako je opravdano.

"Ljubomora u ovakvim situacijama predstavlja strah da će neko drugi da zauzme vaše mesto i to je ok da priznate. Međutim, nema potrebe da od toga pravite veliku dramu, već prijateljici objasnite kako se osećate u opuštenom razgovoru. Nipošto nemojte da je napadate, već postignite to da ona sama shvati kako vam fali i da preduzme nešto", kaže Rejnolds.

A šta uraditi ako vam prijateljica muva dečka saznajte OVDE.

3. On i druge žene

Posebno u situacijama u kojima izgleda da on uživa u flertovanju ili ako je već pre "igrao igrice".

"Ljubomora nije uvek zbog nas samih. Često partnerova dela mogu da nas isprovociraju do te mere da postajemo ludi od ljubomore. Ali, ona ne mora nužno da bude negativan osećaj. Tako možete da naučite puno toga, kao na primer da se zapitate zašto se tako osećate, da li želite nešto više od ove veze i slično", dodaje psiholog Rejnolds.

Takođe, malo ljubomore može da bude dobro za vašu vezu i da ponovo raspali iskrice među vama. Ali samo malo ljubomore!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs