Napravite zdrav životni prostor

Izvor zdravlja, dugovečnosti i bogatstva na jednom mestu: Tajna je u ovim kućnim biljkama!

Smatra se da zdrave biljke privlače univerzalnu chi energiju, i tako utiču na vitalnost i dugovečnost. Ako nisu zdrave, treba ih što pre zameniti, kako ne bi privlačile negativnu energiju
Lepi & Zdravi
12:44h Autor:
Izvor zdravlja, dugovečnosti i bogatstva na jednom mestu: Tajna je u ovim kućnim biljkama!
Foto: Shutterstok

Razloga zbog kojih na cveće u našem domu možemo gledati kao na čuvare našeg zdravlja, zaista je mnogo. Između ostalog, ono pročišćava vazduh, upija elektromagnetna zračenja, ublažava stres, širi pozitivnu energiju, štiti nas od buke, ulepšava prostor, suzbija neprijatne mirise... A u zamenu za sve to, od nas traži samo malo vremena i pažnje.

Pročišćivači zrakaBiljke pročišćuju i osvežavaju vazduh tako što filtriraju ugljen dioksid koji izdišemo, kao i razne toksične materije prisutne u zatvorenom prostoru, a proizvode kiseonik.

OVDE saznajte na kojih pet mesta ne smete da držite vodu, prema Feng Šuiju.

Jedno od nadasve zanimljivih istraživanja u vezi sa upotrebom sobnih biljaka u svrhu pročišćavanja i osvežavanja vazduha sprovela je NASA ranih 90-tih godina prošlog veka. Svaka od testiranih biljaka, u razdoblju od 2 godine, na uobičajeni je način uzgajana u zasebnoj komori od pleksiglasa, u klimi kakva prevladava u domu ili u kancelariji. U te komore, svakodnevno bi se ubacila tačno određena količina zagađivača, a nakon 24 sata, izmerila bi se količina štetnih materija u vazduhu, te uporedila s količinom izmerenom pre zagađivanja.

Rezultati su bili iznenađujući. Verovali ili ne, pojedine sobne biljke, u roku od 24 sata, mogu da uklone i do 90 odsto različitih toksičnih materija iz prostorija u kojima živimo ili radimo.

Evo tih čudotvoraca:- gerber

- margarita

- hrizantema

- afrička ljubičica

- orhideja

Energetski vampiri - OVDE saznajte na kojih 7 rizičnih naika upozoravaju Feng Šui stručnjaci.

- filadendron

- sanseverija

- dracaena (drvo života)

- spathyphillum (mirni ljiljan)

- bršljan

- aloja vera

- različite vrste palmi

- paprat

- čuperasti klorofit (Chlorophytum Comosum)

Od brojnih zagađivača vazduha kojima smo svakodnevno izloženi unutar zatvorenog prostora, posebno je važno istaknuti formaldehid. Zbog svoje široke primene prisutan je gotovo svuda.

Ima ga u penama za izolaciju, lepku, iverici, plastici, papirnim maramicama i ubrusima, tepisima, zavesama, osveživačima prostora, sredstvima za čišćenje, dezodoransima, lakovima za nokte i u brojnim proizvodima za njegu lica, tela i kose.

OVDE saznajte 10 osnovnih Feng Šui pravila - četvrti je posebno važan.

Zbog toga, izuzetno je preporučljivo da u prostor u kojem boravimo unesemo biljke poput filadendrona, aloje vere i sanseverije.

One su se pokazale kao najmoćnije oružje u borbi protiv tog sveprisutnog zagađivača, koji može da iritira disajne puteve, uzrokuje astmu i alergije, te izazove glavobolju, umor i vrtoglavicu, a potencijalno je i kancerogen.

Izvor negativnih jona

Osim što pročišćavaju vazduh od toksičnih materija, biljke ga takođe oplemenjuju negativnim jonima, koji hronično nedostaju u zatvorenom prostoru.

Negativni joni uveliko poboljšavaju loš kvalitet vazduha, uzrokovan rasvetom, grejanjem i delovanjem klimatizacijskih i brojnih električnih uređaja. Istraživanja potvrđuju da negativni joni značajno utiču na naše zdravlje: vitalizuju ćelije, poboljšavaju rad metabolizma, koncentraciju i budnost, povećavaju otpornost prema bolestima, izuzetno dobro pomažu kod glavobolje, alergije i astme.

OVDE preuzmite recept za dug život - tajna Šaolin sveštenika.

Odabir i raspored biljakaPo Feng šuiju, pravilnim odabirom i rasporedom biljaka unutar prostora u kojem boravimo, možemo da poboljšamo zdravlje, te postignemo neophodan sklad uma, duha i tela. U tom smislu, Feng šui izdvaja bambus, kao simbol zdravlja i blagostanja.

Trnovite biljke postavljene pored izlaza, osiguravaju zaštitu doma, a sveže cveće u dom unosi sreću i bogatstvo. Biljke oblih listova izuzetno su preporučljive za dom jer smiruju energiju. Najbolje je da ih postavite u severne uglove prostorija.

Biljke uspravnih listova pripadaju yang principu, što znači da u prostor mogu uneti previše agresivne "muške" energije, pa treba biti oprezan pri njihovom raspoređivanju. Ali, ako je energija u vašem domu previše uspavana, jedna takva biljka bi mogla da vam poslužiti kako biste je pokrenuli, te stvorili dinamičniji doživljaj.

Kako da promenite život za 66 dana, saznajte OVDE.

Što se tiče poslovnog prostora, biljke postavljene na istoku, jugu i jugoistoku, povećaće uspešnost vaših poduhvata i doneti vam sreću u poslu. Skladno tome, treba izbegavati postavljanje biljki na zapad, jugozapad i severoistok.

Takođe, veruje se da biljke oštrih listova negativno deluju na auru, te mogu da odbiju klijente. U domu bi trebalo da izbegavamo da takve biljke raspoređujemo uz predmete na kojim sedimo ili ležimo, jer mogu da oslabe imunitet.

Crveno i žuto cveće pripada yang principu, i podiže energiju, dok plavo i ljubičasto pripada yin principu, i deluje umirujuće. Spathyphillum (mirni ljiljan), eliminiše štetna zračenja monitora i tv ekrana, pa ga je preporučljivo držati u blizini tih uređaja. Lavanda je odličan izbor ako želite da ubrzate ozdravljenje i oporavak.

OVDE saznajte kako da očistite kuću od energetskog otpada - tradicionalni način je najbolji!

Uopšteno, smatra se da zdrave biljke privlače univerzalnu chi energiju, i tako utiču na vitalnost i dugovečnost. Ako nisu zdrave, treba ih što pre zameniti, kako ne bi privlačile negativnu energiju.

Na kraju, spomenimo još samo da biljke u našim domovima potpuno zavise od nas. Postupajmo s njima pažljivo i s ljubavlju, jer višestruko će nam uzvratiti sav trud, darivajući nam lepotu, ali i zdravlje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs