Otkriveno

Imago efekat: Zašto nas uvek privlači isti tip osobe?

Imago predstavlja našu nesvesnu sliku potreba i odgovora na potrebe koje smo naučili u detinjstvu, što iz iskustva sa roditeljima, što iz posmatranja njihovog odnosa
Ljubav i zavođenje
23:38h Autor:
Imago efekat: Zašto nas uvek privlači isti tip osobe?
Foto: Shutterstock

Ljudima se često događa da idu iz veze u vezu, stalno menjaju partnere, a zapravo se isti obrazac nezadovoljstva, frustracija i ostalih problema koje imamo s partnerom stalno ponavlja.

Umesto da probamo da nađemo srećniji život sa novim partnerom, rešenje leži u otkrivanju našeg imaga, nesvesne slike osobe za koju smo još u detinjstvu programirani da postanemo.

Imago predstavlja našu nesvesnu sliku potreba i odgovora na potrebe koje smo naučili u detinjstvu, što iz iskustva sa roditeljima, što iz posmatranja njihovog odnosa. Događa se da sve potrebe koje nam nisu zadovoljene ili nisu zadovoljene na adekvatan način potiskujemo u naše nesvesno u vidu rana iz prošlosti, koje imamo potrebu da zalečimo u sadašnjosti. Budući da nismo svesni tih rana i potreba koje imamo, teško je izlečiti se na emocionalnom nivou.

Apsolutni pobednici - Samo ovakvi muškarci su vredni vaše pažnje!

Biranje partnera prema imagu

Ne znajući za naše nesvesne potrebe idemo kroz život, upoznajemo ljude i biramo partnere. Partneri koji će nam se svideti biće oni koji imaju iste negativne i pozitivne osobine naših roditelja. Problem se javlja u tome što postojeće rane želimo da zalečimo sa onima koji su najsličniji osobama s kojima smo i doživeli ranjavanje.

Ne znajući šta se i zašto događa, verovatnoća da ćemo uspeti u izlečenju svedena je na minimum. Tako ulazimo u iste veze, ali nove povrede naših potreba. Kad se malo zamislite na tu temu, moguće je da otkrijete poentu cele priče - da vaš partner traži od vas i najviše mu je potrebno ono što je vama najteže da date i obrnuto.

Lekcija koju morate naučiti pre drugih žena - Ovo vam se neće dogoditi dva puta!

Razlog tome jeste to što ste i vi slični, odnosno imate pozitivne i negativne osobine roditelja ili roditelja partnera. Dakle, jedno drugom ste nesvesno kompatibilni po pitanju uzroka i mogućnosti zaceljivanja rana iz prošlosti.

Svestan život u dvoje

Iz prethodno navedenih razloga, mnogo veza je osuđeno na propast, a retke su one zaista srećne i skladne. Ali, otkriće sopstvenog i partnerovog imaga pruža priliku za međusobno isceljenje i još veću povezanost i bliskost.

Potrebno je otkriti, sami ili uz pomoć partnera, svoje emocionalne povrede:

1. Šta je to što vam najviše treba od one druge strane i šta vam je najteže da pružite?

2. Koje stvari i događaji vam najviše smetaju i najviše vas bole?

3. Šta vam je najveća radost i najviše vas veseli kada dobijete od partnera?

Da li ste suđeni jedno drugom - Suviše očigledne stvari koje vam daju odgovor!

Razgovarajte sa partnerom, sa prijateljima koji vas dugo znaju i znaju vašu ljubavnu istoriju, pa čak i sa roditeljima ako ste u mogućnosti. Probajte da otkrijete koji su to uzorci ponašanja i događaja koji su vam se ponavljali u odnosima ili u sadašnjem odnosu. Kad otkrijete svoje skrivene rane i osvestite svoje potrebe, imaćete u rukama alat pomoću kojeg možete da oblikujete sebe i pomognete partneru kako biste se zajedno izlečili, razvijali i rasli.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs