Konturisanje lica

Začarani krug grešaka u šminkanju: Pojava akni i bubuljica, starenje kože, beživotan ten (FOTO)

Zašto konturisanje ne funkcioniše kao deo svakodnevne rutine?
Nega
18:30h Autor:
Začarani krug grešaka u šminkanju: Pojava akni i bubuljica, starenje kože, beživotan ten (FOTO)
Foto: Profimedia

Poslednjih godina šminka je doživela svoj "boom", od popularizacije vizažističkog zanimanja sve do preteranog naglašavanja mogućnosti transformacije lica.

Instagram, filteri, beauty influenseri i celi Kim Kardašijan "klan" fanova doveo je do pometnje i gubitka osećaja za realnost.

Šminka služi prvenstveno skrivanju i korigovanju manjih nepravilnosti kao i naglašavanja onoga što nam se na našem licu sviđa.

Nažalost, vrlo je lako preterati u nanosima i zaboraviti svoju šminku prilagoditi prilici.

Nećete verovati koliko zarađuje najmlađa sestra Kim Kardašijan: Naravno, milioni su u pitanju!(FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zaboravljamo da je poznatim ličnostima sa crvenog tepiha posao da izgledaju spektakularno dobro, ali s time i činjenicu da se ne sređuju sami.

Zašto konturisanje ne funkcioniše kao deo svakodnevne rutine?

1. Uništavate zdravlje svoje kože

Svakodnevno nanošenje prevelike količine šminke vodi do začepljivanja pora, stvaranju akni i bakterijskim infekcijama. Šminka bi trebalo da sakrije nedostatke ali kada se ovako koristi ulazite u začaran krug u kojem koristite sve više i više proizvoda. Ako se pitate zašto vam je koža beživotna i suva, odgovor leži u nebrojenim slojevima korektora i masnih pigmenata koji su fiksirani prevelikom količinom pudera u prahu. Rezultat je uništena koža koja izgleda dehidrirano i "beživotno".

2. Izgledate starije

Konturisanje nije nešto što bi trebalo raditi svako jutro pre odlaska na posao. Osim što time produžujete doterivanje i nepotrebno gubite vreme, vrlo često rezultat je umoran, neuredan i loš izgled kože i lica. Izgledaćete odmornije i svežije s malo obojene kreme i rumenila.

Zbog bubuljice završila u urgentnom: Greška koja ju je skoro koštala života! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

3. Ne kontrolišete svetlosne uslove

Konturisanje je igra svetla i senke preuzete iz slikarske tehnike Chiaroscuro (svetlo-tamno) pri čemu svetlo postupno prelazi u senku u želji da se stvori trodimenzionalna iluzija i volumen. Iz toga zaključujemo kako konturisanje funkcioniše isključivo u kontrolisanim svetlosnim uslovima, dok za dnevne varijante šminka bolje funkcioniše kao minimalni kontrasti u senkama koje neće izgledati kao nedefinisane mrlje na licu.

4. Transformacije koje funkcionišu isključivo na pozornici, kameri ili fotografiji

Moć šminke najviše dolazi do izražaja u transformacijama poput performera, modnih editorijala, filmskih kamera itd. Ipak, ni u jednoj od tih kategorija šminka ne stoji samostalno sama za sebe zaslužna za finalni utisak. Kostim, perike i frizure, rasvetna tela, konstantne korekcije i na samom kraju digitalna obrada i efekti pomažu tom utisku.

Za kraj, tajna dobrog šminkanja je znati zaustaviti se na vreme, bilo da se radi o kontrastima, slojevima i količini proizvoda... Istina je da konturisanjem možete stanjiti nos, podignuti jagodice, postići da lice izgleda ovalnije i mršavije. Ipak, tako nešto je bolje ostaviti za posebne prilike kada se prepuštate profesionalcima ili imate dovoljno vremena u miru, uredno naneti svu potrebnu šminku.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs