Probajte

Kako da se za 2 nedelje trajno rešite uporne peruti: Lečite uzrok, a ne posledicu!

Brojna istraživanja su pokazala da je perut jedan od glavnih estetskih problema koji pogađa kako žene, tako i muškarce
Nega
19:44h Autor:
Kako da se za 2 nedelje trajno rešite uporne peruti: Lečite uzrok, a ne posledicu!
Foto: Thinkstock
1 / 3 Foto: Promo

Sve je više pripadnika jačeg pola koji ne uspevaju da izađu na kraj sa upornim belim ljuspicama koje itekako utiču na izgled i samopouzdanje.

Šta je perut?

Ukratko pojašnjeno perut predstavlja sitne ljuspice nastale ljuštenjem tvrdog sloja ćelija sa kože glave. U normalnim uslovima površinski deo kože se neprimetno ljušti, a problem nastaje kada perut postane vidljiva. Često se prvo primeti na ramenima i odeći. Može biti praćena neprijatnim svrabom i crvenilom. Dok se svako od nas barem jednom u životu susreo sa pojavom peruti, bilo u pubertetu ili zrelom dobu, neki ljudi muku muče tokom celog života.

Postoje dve vrste peruti:

  • suva perut u vidu malih, belih ljuspica koje padaju na ramena,
  • masna perut u obliku većih i debljih žućkastih ljuspica koje se drže za kosu i vlasište.

Osim što predstavlja estetski problem koji narušava i samopouzdanje i psihu pojedinca, perut je uporan medicinski problem koji treba na adekvatan način tretirati.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako se leči?

Danas su nam na raspolaganju brojni preparati koji se koriste u prevenciji i lečenju peruti, međutim kod odabira idealnog rešenja treba itekako voditi računa. Najpre, treba znati da je glavni okidač za nastanak peruti zapravo poremećaj ravnoteže mikrobioma vlasišta. Brojna istraživanja su pokazala da, u slučajevima gde se javlja perut, celokupni sastav mikrobioma vlasišta postaje neuravnotežen.

Šta je mikrobiom?

Mikrobiom je zajednički naziv za različite mikroorganizme koji stvaraju zaštitnu barijeru na površini kože. Upravo taj mikrobiom štiti kožu od loših spoljašnjih uticaja i omogućava joj zdravo funkcionisanje. Ravnoteža mikrobioma, kao jedan od pokazatelja zdravlja kože, a samim tim i kose, zavisi od spoljašnjih i unutrašnjih činioca.

Neravnotežu mikrobioma, a ujedno i pojavu peruti najčešće izazivaju: gljivice i bakterije, zagađena okolina, stres, umor, preterano isušivanje vlasišta fenom, boravak u prostorijama s preterano suvim i vrućim vazduhom, ali i preterano korišćenje agresivnih proizvoda za negu kose.

Dakle, mi sami itekako možemo da neadekvatnom negom doprinesemo pojavi peruti, narušimo ravnotežu kože glave i izazovemo mnoge druge probleme sa vlasištem. Zato, birajmo pametno preparate kojima ćemo tretirati kosu i kožu glave.

Vichy u centar svog istraživanja stavlja pomenuti mikrobiom vlasišta i kreira linije za zaštitu kože glave i borbu protiv peruti. Takođe, nudi nam adekvatnu negu za svaki tip kose (normalnu, masnu, suvu). Reč je o šamponima iz Dercos linije koji kombinuju efikasnost, nežnost i zadovoljstvo kako bi kosa bila lepša i bez peruti, a koža glave čista, bez svraba i neprijatnosti. Dercos šamponi protiv peruti testirani su pod dermatološkim nadzorom, sprečavaju nastanak peruti do 6 nedelja nakon završetka tretmana, te potvrđuju svoju efikasnost: odstranjuju 100 odsto vidljive peruti*.

Foto: Promo
Foto: Promo

Koji Dercos šampon protiv peruti odabrati?

U zavisnosti od tipa kose (normalna, masna ili suva), na raspolaganju su nam tri različita Dercos šampona. Sva tri su pogodna za osetljivu kožu glave.

1. Dercos šampon protiv peruti za normalnu do masnu kosu sa Selenom DS

2. Dercos šampon protiv peruti za suvu kosu sa selenom DS

Oba šampona deluju već nakon prve upotrebe i odstranjuju 100 odsto vidljive peruti*. Novi način formulacije omogućava ugodan miris i prijatniju upotrebu. Uz Selen DS, antioksidans tokoferol (vitamin E), salicilna kiselina i ceramid R čine proizvod izuzetno efikasnim i pomažu pri obnavljanju mikrobioma vlasišta. Nova formula testirana je pod dermatološkim nadzorom. Prvi šampon je pogodan za normalnu do masnu kosu sklonu peruti, dok je drugi idealan za suvu kosu sklonu perutanju.

Upotrebom šampona vlasištu se vraća zdravlje: perut je uklonjena, ljuštenje regulisano, a kosa postaje meka, elastična i sjajna.

3. Dercos šampon protiv peruti za osetljivo vlasište

Šampon je bez sulfata, parabena i bojila, a već od prvog nanošenja deluje na perut. Formula protiv peruti bez sulfata obogaćena je pirokton olaminom koji pomaže umirenju vlasišta. Šampon je potrebno umasirati u vlasište, ostaviti da deluje nekoliko minuta, potom isprati. Šampon je pogodan za osobe sklone peruti sa osetljivim vlasištem, te pruža sjajan izgled i mekoću na dodir.

* Testiranje redovnog korišćenja 2 nedelje - Italija

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs