Neverovatne činjenice

Zemlja izlazećeg sunca, ulica bez imena i otadžbina seksualnih poremećaja: 7 čudnih stvari koje ne znate o Japanu!

U Japanu je najčešći uzrok smrtnosti - samoubistvo

Galerije
11:48h Autor:
1 / 5 Foto: Shutterstock

Japan je prelepa zemlja sa specifičnom kulturom. U današnje vreme preko interneta možemo da saznamo gotovo sve, ali retko ko zna sledećih 7 činjenica o zemlji izlazećeg sunca!

1. Sirova hrana je broj 1 (čak i ono što vam nikad ne bi palo na pamet)

Mnogi od vas sigurno će se naježiti pri pomisli da jedu konjsko meso, i to živo i hladno. U Japanu se to smatra specijalitetom i služi se u ekskluzivnim restoranima. Što je najvažnije, nije u pitanju trend, Japanci živo konjsko meso jedu decenijama. Ali, zašto?

Japanci to gledaju ovako - hranljivije je od svinjetine i govedine, gotovo da ne postoji šansa da je konjsko meso zaraženo ešerihijom koli, prepuno je proteina i linoleinske kiseline, a ne sadrži puno kalorija. Takođe, veruje se da konjsko meso produžava život, a statistika zaista stoji iza ovog naroda.

Ovo je top 20 destinacija na svetu: Turisti ih najviše vole i najviše fotografišu!

2. Godišnje prežive 1.500 zemljotresa

Japan je prelepa, ali veoma opasna zemlja. Iako je prema stopi kriminala jedna od najbezbednijih, opasna je jer je jedna od zemalja najpodložnijih zemljotresima. Godišnje Japan pogodi čak 1.500 zemljotresa, ali srećom, većina su samo lagani potresi. Ipak, tu su i oni razorni koji svake godine naprave milijarde dolara štete i odnesu na hiljade života. Problem je u tome što Japan leži tačno na spoju četiri tektonske ploče, i kada se neka od njih pomeri, nastaje zemljotres. Od 2011. godine ploče su postale neverovano aktivne i izazvale su mnoge katastrofe.

3. Japan je zemlja sa najvišom stopom samoubistava

Iako je Japan bogata zemlja sa zanimljivom istorijom i kulturom, dom moderne, disciplinovanom i uspešnom nacijom, godišnje više od 30.000 Japanaca izvrši samoubistvo, koje je uzrok smrtnosti broj 1 žena između 15 i 34 godine i muškaraca starosti od 20 do 44 godina. Odgovor se krije u tome što Japan ima veliku stopu nezaposlenosti. Mnogi Japanci oduzeli su sebi život jer nisu mogli da sačuvaju posao. Drugi uzroci su depresija i finansijske teškoće.

Grad hiljadu tornjeva: Njegova lepota će vam oduzeti dah!

4. Cela porodica se kupa u istoj vodi Za Japance kupanje nije samo način da očistite telo, već i sjajan način da opustite psihu, telo i duh. Ali, kod Japanaca cela porodica se kupa u istoj vodi. Napuni se kada, pa se prvo kupa otac, zatim majka, pa tek onda deca, jedno po jedno. Ako vam se život zgadio, ne brinite - pre opuštajuće kupke Japanci se prvo detaljno okupaju, pa voda kojom se puni kada ostaje čista.

5. Većina ulica nema ime

Kako se onda orijentišu u gradu? Umesto imena ulica, koriste brojeve gradskih blokova. Svaki blok ima jedinstven broj, koji služi kao adresa, dok ulice između blokova nemaju nikakva imena. Kod njih nećete čuti: "Radim u toj i toj ulici", već "Radim u 13. bloku".

Srpski gradić sa najviše jezera: Ovde ćete se provesti lepše nego u Veneciji! (FOTO)

6. Zemlja gde se usvajaju odrasli muškarci

Ljudi koji ne mogu da dobiju potomstvo obično usvajaju bebe ili veoma malu decu. Ali, u Japanu mnoge porodice, naročito one bogate, usvajaju i odrasle muškarce. Za to postoje dva razloga - prvi je produžetak vrste, naročito ako porodica ima samo jedno dete, i to žensko, a drugi dodatna finansijska podrška. Ti usvojeni muškarci imaju sva prava kao i biološka deca.

7. Japan je otadžbina seksualnih poremećaja

Neke vrste seksualnog ponašanja i izbora širom sveta su tabu, ali ne u Japanu. Postoje čak i institucije koje nude sadomazohističke usluge ljudima koji u bolu i poniženju pronalaze zadovoljstvo. Svaka perverija koju možete da zamislite verovatno se odavno upražnjava u Japanu i smatra se normalnom.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs