Feng shui za početnike

U nekoliko jednostavnih koraka saznajte kako da poboljšate vaš životni prostor i stvorite mesto u kom su mir i spokojstvo zapovest.

Enterijer,

Autor:

Feng shui

Feng shui, drevna veština stara preko 6000 godina, bavi se uređenjem životnog prostora, kako bi se privukla pozitivna energija, a izbacila ili umanjila negativna. Feng shui se zasniva na analazi prostora koristeći strane sveta, put vetra, blizinu vode, a uključuje i astronomiju i astrologiju. Ukoliko se do sada niste susretali sa ovom veštinom, koji mnogi vide i kao nauku, najbolje je poći od jednostavnih osnova koje se tiču prostorija u vašem domu.

1. Prvo i osnovno pravilo u feng shui disciplini: očistiti prostor od nepotrebnih stvari – od odeće koju ne nosite do posuđa koje ne koristite često. Iako mnogi ljudi čuvaju stvari u nadi da će im nekada zatrebati, feng shui zahteva da se otarasite svega što začepljuje protok energije, te sentimentalnosti gotovo da nema mesta.

2. Čist vazduh i redovno provetravanje neophodni su kako za disanje, tako i za protok energije. Bitno je da prostor odiše svežinom, koliko god to bilo moguće, posebno ukoliko živite u velegradu. Zatim tu je osvetljenje, jer su pravilno pozicionirana svetla dobra kako za vid, tako i za privlačenje pozitivne energije. Ukoliko ne gajite biljke, koristite osveživače prostora, a tokom dana pokušajte da iskoristite što više sunčeve svetlosti.

3. Osnovnih pet elemenata feng shui-ja su: drvo, vatra, zemlja, voda i metal. Svakom od ovih elemenata pripadaju određene boje, a po njihovoj funkciji možete zaključiti u kojim prostorijama im je mesto. Takođe, teorija boja u feng shui veštini može poboljšati vaše zdravlje i uneti harmoniju u vaš dom. Zelena boja je boja zdravlja, dok bela budi kreativnost, kako kod odraslih, tako i kod dece. Žuta boja koristi se na južnoj strani, kako bi donela radost, a plava na jugu donosi prosperitet i novac.

4. Sveto trojstvo vašeg doma čine kupatilo, kuhinja i spavaća soba, te najviše pažnje treba posvetiti baš ovim prostorijama. Kasnije ćemo se detaljnije baviti svakom od ovih svetih prostorija, za početak je dobro da znate da je spavaća soba rezervisana za odmor i da je zabranjeno da u njoj imate televizor ili računar. Idealna spavaća soba sadrži krevet i jedan ormar, veliki prozor za provetravanje, a za bogatiji seksualni život dovoljne su figure u jarko crvenoj ili narandžastoj boji. Kupatilo je vaša oaza, kada god imate vremena napravite mali spa centar, uz pomoć mirišljavih soli i sveća. Koristite bledo zelene tonove za opremanje kupatila i ne ostavljajate stvari razbacane, već ih složite u ormariće. Kuhinja je mesto na kom se priprema hrana, a kako zdravlje na usta ulazi, važno je da kombinacija boja i materijala bude adekvatna. Ne zatrpavajte kuhinju aparatima, već unesite činiju sa voćem ili vazu sa cvećem, kako bi sama hrana bila pripremana u što zdravijim uslovima.

5. Obratite pažnju na ulazna vrata. Bilo da živite u stanu ili kući, ulazna vrata predstavljaju glavno mesto protoka energija, pa je bitno da ispred vrata postoji čist prostor, bez drveća ili bilo čega što zaustavlja prolaz pozitivne energije. Obnovite vrata ili samo ih osvežite prijatnim, pastelnim tonovima, što će dati novi izgled čitavom prostoru stanovanja.

Pratite Stil na FB

Komentari (0)

Trenutno nema komentara, budite prvi koji će komentarisati!

Pošaljite komentar

Najnovije

Prikaži sve vesti >

Komentari

Učestvujte u kreiranju sadržaja

Učestvujte u kreiranju sadržaja! Pošaljite nam fotografiju uz kratak opis događaja i Stil će objaviti vašu vest!

Pošaljite vest ›

Horoskop

 • Ovan Ovan

  Posao

  Veseli ste i orni za rad. Zaista je ponos imati ta...

  Detaljnije... ›
 • Bik Bik

  Posao

  Nadređeni vas vole i takav osećaj vam izuzetno pri...

  Detaljnije... ›
 • Blizanci Blizanci

  Posao

  Ne osećate se sto posto sigurno. Taman vam se malo...

  Detaljnije... ›
 • Rak Rak

  Posao

  Nadam se da ste tokom proteklih sedam dana prihvat...

  Detaljnije... ›
 • Lav Lav

  Posao

  Ako ste prihvatili poslovnu ponudu onda se i posve...

  Detaljnije... ›
 • Devica Devica

  Posao

  Nemate razloga da obraćate pažnju na svaku sitnicu...

  Detaljnije... ›
 • Vaga Vaga

  Posao

  Volite posao koji radite, ali ne i to kada od vas...

  Detaljnije... ›
 • Škorpija Škorpija

  Posao

  Uvek želite više, a i možete mnogo. Poslodavac je...

  Detaljnije... ›
 • Strelac Strelac

  Posao

  Posao vam ide dobrim tokom. Neće biti problema, ta...

  Detaljnije... ›
 • Jarac Jarac

  Posao

  Tokom narednih sedam dana će inat biti jako naglaš...

  Detaljnije... ›
 • Vodolija Vodolija

  Posao

  Poslovno i dalje niste aktivni. Nekako sve to shva...

  Detaljnije... ›
 • Ribe Ribe

  Posao

  Čim se novac pokrene onda ste i vi posvećeni poslu...

  Detaljnije... ›