Enterijer

Ovo će potpuno promeniti izgled vaše dnevne sobe: A ne košta mnogo! (FOTO)

Kad je krečenje u pitanju, zidovi ne moraju biti striktno beli, kao ni plafon... Igrajte se bojama
Enterijer
23:18h Autor:
Ovo će potpuno promeniti izgled vaše dnevne sobe: A ne košta mnogo! (FOTO)
Foto: Profimedia

U uređenju malih prostora zavladao je mit prema kojem zidovi i nameštaj moraju biti beli kako bi se stvorio utisak prostranosti. Radije se odlučite za hrabre boje i zidove krečite izvan linija, poručuju dizajneri.

"Izaberite jarke boje. Crvena i električnoplava, zelena i žuta istaknuće otvorenost prostora", kaže dizajner Mark Mekrli.

"Iako mnogi dizajneri interijera ne vole ideju jednog zida koji je drukčije boje od ostalih, u manje stanove to unosi dubinu i iluziju prostranosti. Prostorije možete povezati te prividno povećati i kombinovanjem uzoraka. Naprimer, jastuci i lapma mogu imati isti uzorak, a okvir ogledala i sto mogu biti iste boje. Ti detalji mali prostor čine skladnijim", objašnjava dizajner slavnih Džejson Laudau.

Korištenje različitih uzoraka još je jedan mit kojeg se pri uređenju malih prostora ne morate pridržavati.

Predsoblje je bilo skroz neiskorišćeno: Ova transformacija oboriće vas s nogu! (VIDEO)

"Mislim da hrabri uzorci na zidovima i tepisima odvlače pozornost od veličine prostora", tvrdi dizajnerka April Seldon.

Ako volite eklektički stil uređenja, imajte na umu da plafon u malim prostorijama ne mora nužno biti bel niti jednobojan - različitim teksturama i uzorcima privućićete pogled prema gore i sobu učiniti višom, pa i prostranijom. Isto će se postići jednobojnim zavesama koje dopiru do poda. Iako se čini nelogično, veliki nameštaj povećava male prostore," poručuje dizajnerka interijera Mona Haj te dodaje:

"Bolje je upotrebiti veliki komad nameštaja nego puno malih. Na primer, veliki krevet, komoda ili ormar prostoru će dati grandioznost".

Iskoristite leto za osvežavanje životnog prostora jer pravilan odabir boja stvara vizualni sklad. Ovog leta pokažite hrabrost i ne izbegavajte intenzivne tonove. Ako su vam jarke boje odbojne, krenite od manjih prostorija. Usudite se da budete drukčiji - modro plava idealna je za kupatila, a stvoriće iluziju većeg prostora. Sličnu stvar možete napraviti u predsoblju, ali ovaj put iskoristite toplu boju u kombinaciji s hladnim tonovima.

Narandžasta je vruća boja, koja traži osveženje, a idealan izbor je nežna nijansa plave. Hladni tonovi odlično će uspostaviti balans i doneti svežinu. U bilo kojem prostoru važno je uskladiti sjajne i mat površine. Sjajne stolice i stakleni sto delovaće kao nebo i zemlja, pa je bolje rešenje sto mat izgleda. Kad ste rešili mesto za ručavanje, okrenite se ostatku kuhinje.

Kupatilo je bilo sasvim obično: Malim izmenama napravila luksuznu prostoriju! (VIDEO)

I ovde možete pokazati odvažnost i kombinovati jednu boju kroz različite nijanse. Ako je kuhinja zelenoj boji pistaća, nemojte odmah otpisati druge nanse zelene. Elementi neće izgledati loše ako su ofarbani u nijansu sličnu kuhinjskim zidovima.

Za moderan dnevni boravak držite se ružičaste i smeđe boje, kombinacije koja je i nežna i muževna.

Uređenje spavaće sobe je pravi izazov. Zaboravite na dosadu u svojoj oazi mira i osvežite je čistom belom bojom, ali dodajte jače elemente koji odišu ličnošću - pokrivač od kašmira ili bleštava svetiljka savršeno će obaviti posao.

Prilikom bojenja stana ili kuće ne morate se držati trendova. Ako se ružičasta ili plava čine kao prevelik izazov, igrajte na sigurno i držite se neutralnih boja poput bež, bele ili sive.

Ove palete boja pašu uz gotovo sav nameštaj i neće privlačiti pažnju na sebe. Bez straha kombinujte neutralne i jake tonove, i to na način da samo jedan zid oživite intenzivnom nijansom. Neutralne boje neće dolaziti u sukob s jarkim tonovima.

7 stvari koje privlače siromaštvo u vaš dom: Rešite ih se odmah!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs