Obavezno

Ovih 9 stvari morate da čistite svaki dan: Čak i ako ste pomalo aljkavi!

Neke stvari jednostavno zahtevaju svakodnevno ribanje, pranje i čišćenje
Enterijer
09:48h Autor:
Ovih 9 stvari morate da čistite svaki dan: Čak i ako ste pomalo aljkavi!
Foto: Thinkstock

Nema osobe koja ne voli da mu je kuća čista i uredna, ali ko od nas ima vremena da provede sate u spremanju stana. Međutim, postoje stvari koje moraju da se čiste svaki dan:

1. Kuhinjske krpe

Najprljavija stvar u vašoj kuhinji su kuhinjske krpe. Isto se odnosi i na peškire za ruke u vašem kupatilu. Ako imate veliku porodicu kuhinjske krpe i peškiri za ruke moraju da se menjaju svakodnevno.

2. Ključevi

Istraživanja pokazuju da na ključevima ima više bakterija nego na podu u liftu. To i nije toliko neverovatno ako se uzme u obzir da ključeve uvek uzimamo prljavim rukama a nikad nam ne padne na pamet da ih očistimo. S vremena na vreme uzmite antibakterijske maramice iz torbe i obrišite ključeve.

9 fantastičnih upotreba sode bikarbone: Za ovo još niste čuli!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

3. Pločice u kupatilu

Posle svakog tuširanja obavezno operite pločice u kupatilu. Ne zaboravite i one na zidovima, kao i one na podu. Najbolje je da razblažite asepsol i sa njim prebrišete kupatilo. To će sprečiti razvoj bakterija, buđi i plesni, a vama će sačuvati zdravlje.

4. Kuhinjski sunđer

Setite se samo šta ste sve danas oprali sa sunđerom. Čaše, šerpe, masne tiganje... Sve je to ostalo na sunđeru i sada se bakterije samo razvijaju a njegovom daljom upotrebom mi te bakterije samo širimo po kuhinji. Stručnjaci savetuju da se sunđer nakon pranja suđa dobro opere, ocedi i stavi u mikrotalasnu na 2 minute na najslabiji program. Na taj način ćete ubiti bakterije. Vodite računa da u mikrotalasnu ne stavite sunđer sa žičanim vlaknima.

5. Lavabo

Kada operete ruke u lavabou, bakterije se zadrže na njegovoj površini. Zato se ovaj deo kupatila mora svakodnevno prati.

6. Potopljeno prljavo suđe

Nikad, ali nikad ne ostavljajte suđe da stoji preko noći u sudoperu, a pogotovo ako ga natopite sa vodom. To je izvor zaraze. Posle svakog jela obavezno operite suđe!

7. Aparat za kafu

Ako želite da pijete zdravu kafu, aparat za kafu morate svakodnevno prati. Tako ćete sprečiti da u vaš jutarnji napitak dospeju bakterije, buđ i kamenac.

8. Daska za sečenje

Pomešajte sirće i vodu i u tu mešavinu potopite dasku za sečenje (ako je od drveta), sačekajte par minuta pa dasku isperite mlazom hladne vode. Isto možete da pospete malo sode bikarbone po površini daske, utapkate je i sačekate par minuta. Zatim dasku isperete vrelom vodom. Tako ćete sprečiti razvoj bakterija na njenoj površini.

9. Četkice i sunđere za šminkanje

Na kraju svakog dana sa malo mlake vode i običnog sapuna operite četkice i sunđere za šminkanje. Tako ćete sprečiti da bakterije dođu do vašeg lica.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs