Obratite pažnju

Ove sobne biljke poboljšavaju zdravlje ukućana: Vraćaju energiju, eliminišu toksine!

Ove bilje su divna dekoracija u našem domu, a njihovo postojanje u našem domu garantuje nam zdraviji život
Enterijer
13:42h Autor:
Ove sobne biljke poboljšavaju zdravlje ukućana: Vraćaju energiju, eliminišu toksine!
Foto: Profimedia

Osim što nesumnjivo pripada najlepšim ukrasima našeg doma, cveće vrlo pozitivno deluje na zdravlje. Tu činjenicu danas potvrđuju brojni stručnjaci.

Razloga zbog kojih na cveće u našem domu možemo gledati kao na čuvare našeg zdravlja, zaista je mnogo.Između ostalog, ono pročišćava vazduh, upija elektromagnetska zračenja, umanjuje stres, širi pozitivnu energiju, štiti nas od buke, ulepšava prostor, suzbija neprijatne mirise...

A u zamjenu za sve to, od nas traži samo malo vremena i pažnje.

Čisti vazduh

Biljke pročišćavaju i osvežuju zrak tako što filtriraju ugljen dioksid koji izdišemo, kao i razne toksične tvari prisutne u zatvorenom prostoru, a proizvode kiseonik.

Jedno od zanimljivih istraživanja vezanih uz upotrebu sobnih biljaka u svrhu pročišćavanja i osvežavanja vazduha provela je NASA ranih 90-tih godina prošlog veka.

Svaka od testiranih biljaka, u razdoblju od 2 godine, na uobičajan način je uzgajana u zasebnoj komori od pleksiglasa, u klimi kakva prevladava u domu ili u kancelariji.

U te komore, svakodnevno bi se ubacila tačno određena količina zagađivača, a nakon 24 sata, izmerila bi se količina štetnih tvari u vazduhu, pa uporedila s količinom izmerenom pre zagađivanja.

Rezultati su bili iznenađujući. Verovali ili ne, pojedine sobne biljke, u roku od 24 sata, mogu ukloniti i do 90 posto različitih toksičnih tvari iz prostorija u kojima živimo ili radimo.

Evo tih čudotvoraca:

Gerber, margarita, hrizantema, afrička ljubičica, orhideja, filodendron, sanseverija, dracaena (drvo života), spathyphillum (mirni ljiljan), bršljan, aloa vera, različite vrste palmi paprat, čuperasti klorofit (Chlorophytum Comosum).

Na svakih 9 kvadrata stavite ove biljke i ne brinite za rak: Čiste vazduh u roku od 24h!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Od brojnih zagađivača vazduha kojima smo svakodnevno izloženi unutar zatvorenog prostora, posebno je važno istaknuti formaldehid.

Zbog svoje široke primene prisutan je gotovo svuda. Ima ga u penama za izolaciju, lepilu, iverici, plastici, papirnim maramicama i ubrusima, tepisima, zavesama, osveživačima prostora, sredstvima za čišćenje, dezodoransima, lakovima za nokte i u brojnim proizvodima za negu lica, tela i kose.

Iz tog razloga, izuzetno je preporučljivo u prostor u kojem boravimo uneti biljke poput filodendrona, aloe vere i sanseverije.

One su se pokazale kao najmoćnije oružje u borbi protiv tog sveprisutnog zagađivača, koji može iritirati disajne puteve, prouzrokovati astmu i alergije, te izazvati glavobolju, umor i vrtoglavicu, a potencijalno je i kancerogen.

Izvor negativnih jona

Osim što pročišćavaju vazduh od toksičnih tvari, biljke ga takođe oplemenjuju negativnim jonima, koji hronično nedostaju u zatvorenom prostoru.

Negativni joni uveliko poboljšavaju loš kvalitet vazduha, prouzrokovan rasvetom, grejanjem i delovanjem klime i brojnih električnih uređaja.

Istraživanja potvrđuju da negativni joni značajno utiču na naše zdravlje: vitalnost ćelija, poboljšavaju rad metabolizma, koncentraciju i budnost, povećavaju otpornost prema bolestima, iznimno dobro pomažu kod glavobolje, alergije i astme.

Svaka kuća mora da ima ovu biljku: Krasula donosi novac!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Izbor i smeštanje biljaka

Po feng šuiju, pravilnim izborom i smeštajem biljaka unutar prostora u kojem boravimo, možemo poboljšati zdravlje, te podstići neophodan sklad uma, duha i tela.

U tom smislu, feng šuji izdvaja bambus, kao simbol zdravlja i blagostanja. Trnovite biljke postavljene kraj izlaza, osiguravaju zaštitu doma, a sveže cveće u dom unosi sreću i bogatstvo.

Biljke oblih listova izuzetno su preporučljive za dom, jer smiruju energiju. Najbolje ih je postaviti u severne uglove prostorija.

Biljke uspravnih listova pripadaju jang principu, što znači da u prostor mogu uneti previše agresivne "muške" energije, pa s njihovim smeštajem u dom valja biti oprezan.

Ali, ako je energija u vašem domu previše uspavana, pokoja takva biljka mogla bi vam poslužiti kako biste je pokrenuli, te stvorili dinamičniju atmosferu.

Što se tiče poslovnog prostora, biljke postavljene na istoku, jugu i jugoistoku, povećati se uspešnost vaših poduhvata i doneti vam sreću u poslu.

U skladu s tim, treba da izbegavate postavljanje biljki na zapad, jugozapad i severoistok. Takođe, drži se da biljke oštrih listova negativno deluju na auru, te mogu odbiti klijente.

U kući izbegavajte da takve biljke smestite pored nameštaja na kojem sedite ili ležite, jer mogu oslabiti imunitet.

Biljke koje leče dušu: Ovih 6 cvetova uklanjaju teške emocije! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Crveno i žuto cveće pripada jang principu, i podiže energiju, dok plavo i ljubičasto pripada jing principu, i deluje umirujuće.

Spathyphillum (mirni ljiljan), eliminiše štetna zračenja monitora i tv ekrana, pa je preporučljivo držati ga u blizini tih uređaja.

Lavanda je odličan izbor ako želite ubrzati ozdravljenje i oporavak. Uopšteno, smatra se da zdrave biljke privlače univerzalnu či energiju, i tako utiču na vitalnost i dugovečnost. Ako nisu zdrave, treba ih što pre zameniti, kako ne bi privlačile negativnu energiju.

Na kraju, spomenimo još samo da su biljke u našim domovima potpuno zavisne od nas. Postupajte s njima pažljivo i s ljubavlju, jer višestruko će nam uzvratiti sav trud, darivajući nam lepotu, ali i zdravlje.

Očistite vazduh od bakterija uz pomoć ove biljke: Mesec dana ćete udisati samo svežinu u vašem domu!

Foto: Shutterstok
Foto: Shutterstok
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs