Da blista

Očistite teško dostupna mesta u kući sodom bikarbonom!

Ako je vaša najgora noćna mora čišćenje rerne, kupatila ili dušeka u sobama, donosimo vam jednostavno rešenje za profesionalno čišćenje
Enterijer
17:32h Autor:
Očistite teško dostupna mesta u kući sodom bikarbonom!
Foto: Shutterstock

Čišćenje kuće ponekad je prava noćna mora, jer sredstvo koje ste skupo platili jednostavno nije delotvorno i koliko god ribali, mrlje nikako da nestanu. Postoje, međutim, delotvornija rešenja, kako da očistite sve površine, pa čak i one sa kojima ste se već pomirili da im nema spasa.

Čišćenje pločica u kupatilu ponekad je prava noćna mora, pogotovo ako ih pre vas niko nikada nije pošteno oribao. To znaju svi studenti koji su ikada živeli u iznajmljenom stanu. Dezinfekcija kupatila jedna je od onih stvari koje se podrazumijevaju kada uđete u novi stan.

Evo recepta za sredstvo pomoću kojeg se “čak i najtvrdokornije mrlje” mogu delotvorno ukloniti.

1. Čiste pločice u kupatilu

Za besprekorono očišćene i dezinfikovane pločice u kupatilu treba vam 1/4 čaše izbeljivača, 1 kašičica sapuna i pola čaše vode. Sastojke pomešajte, stavite na obični sunđer i očistite pločice. Ukoliko su jako prljave, namažite ih mešavinom i ostavite da deluje 10 minuta, pre nego što temeljno isperete vodom.

Ako želite da zadržite blistvi sjaj kupatila, pomešajte, u omeru 50:50, vinsko sirće i vodu. Raspršite tečnost po pločicama, eventualno suvim peškirom obrišite površinu.

Posao koji niko ne plaća: Koliko bi domaćice zarađivale za ono što svakog dana rade?

2. Rerna na plin

Ako želite besprekorno čistu rernu, potrebni su vam štapići za čišćenje ušiju i nekoliko kapi amonijaka. Štapićem nanesete amonijak na teško dostupna mesta poput pozadine regulatora jačine toplote, a potom četkicom za zube ili sunđerom očistite širu površinu.

Prilikom ovog čišćenja obavezno ruke zaštitite rukavicama.

3. Aspirator u kuhinji

Aspirator je žut od masnih naslaga? Probali ste sa svim mogućim deterdžentima, ali ne ide? Ima i za to leka. Kuhinjski aspirator možete očistiti na sledeći način: pola šoljice sode bikarbone i amonijak.

U lonac stavite vodu da proključa. Postepeno dodajte sodu bikarbonu. Umočite filtere iz aspiratora u vodu. Nakon minute, isključite ringlu. Masnoća će se postepeno otapati. Ukoliko to i dalje nije slučaj, onda dodajte amonijak u vodu. Filteri će biti čisti, ali morate to raditi sa otvorenim prozorom i sa zaštitnom maskom na licu, kako se ne bi otrovali od amonijaka.

Da svaki kutak kuće zablista: 23 trika samo za perfekcioniste!

4. Zamrzivač

Soda bikarbona. U litru vode stavite dve kašičice sode bikarbone. Izribajte unutrašnjost frižidera, potom obrišite suvom krpom. Za uklanjanje neugodnih mirisa koristite: kriške limuna, pola čaše sode bikarbone, komadić crnog hleba. Samo ih ostavite u zamrzivaču i oni će “upiti” neugodne mirise.

5. Čišćenje dušeka

Za čišćenje dušeka potrebno vam je: 235 ml 3% hidrogen peroksida, 3 kašičice sode bikarobone, nekoliko kapi sapuna. Napravite smesu odmah pre početka čiščenja. Umešajte sodu bikarbonu i peroksid u bocu sa raspršivačem. Promućkajte i poprskajte mrlje. Ostavite da deluje nekih 10 do 15 minuta. Ako želite da se brže osuši, koristite fen za kosu. Ostatke sode bikarbone uklonite usisavačem.

6. Rerna

Samo jedna reč: amonijak. Čišćenje rerne, bez obzira koliko ste uredni u kuhinji i koliko često je vaša ruka prešla preko masnih naslaga zaostalih nakon prirpeme ukusnih jela, uvek je pravi izazov. Stavite amonijak u činiju sa vodom. Postavite činiju sa amonijakom u rernu. Neka ostane preko noći.

Ujutro provetrite kuhinju, a masne naslage lako ćete ukloniti običnom krpom i vodom. Jedini problem je smrad amonijaka pa dok čistite otvorite sve prozore i obavezno koristite zaštitne rukavice.

Izbacite mikrobe iz kuhinje: Pet koraka do zdravije sredine!

7. Električna džezva ili kuvalo za vodu

Sirće. Dodajte sirće i vodu u kuvalo za vodu. Pustite neka voda provri, do temperature ključanja. Potom operite kuvalo.

8. Činije za kuvanje

Soda bikarbona najbolje je srestvo pomoću kojeg možete oprati činije za kuvanje, koje nikako da zablistaju. Vrlo je jednostavno, samo ju razredite sa malo vode i operite posuđe.

9. WC šolja

I tu se sirće pokazao odličnim saveznikom u borbi protiv prljavštine. Osim što čisti, sirće i dezinfikuje.

10. Kauč od mikrofibre

Nameštaj napravljen od osetljivih tkanina ponekad je zaista teško očistiti. Trebaju vam: sunđer, alkohol, četka i soda bikarbona. Alkohol nanesite na sunđer, pa očistite mrlje. Nežnom četkom uklonite sve što je otpalo, a sodu bikarbonu dodajte kako bi otklonili neželjene mirise.

Saveti za lenčuge: 10 trikova da ne mrdnete prstom, a da kuća ostane čista!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs