Tradicija

Norvežani zaludeli svet: Evo zašto njima na krovovima raste cveće! (FOTO)

Prednosti ovakvih krovova su brojne. Pored toga što izgledaju interesantno, krovovi prekriveni zelenilom su i dugotrajni
Enterijer
14:32h Autor:
Norvežani zaludeli svet: Evo zašto njima na krovovima raste cveće! (FOTO)
Foto: Profimedia
1 / 6 Foto: Profimedia

Norvežani poseduju tradiciju staru vekovima koja podrazumeva da im kuće budu prekrivene zelenilom i rastinjem. Zeleni krovovi u Norveškoj su simbol te zemlje.

Koliko je to dobra tradicija svedoči i zakon prema kojem je Francuska prošle godine naložila da sve nove zgrade sagrađene u komercijalnim zonama moraju delom biti pokrivene ili biljkama ili solarnim panelima.

Širom Norveške mogu se videti kuće sa bujnom vegetacijom na krovovima koje se utapaju u okolni pejzaž. Gusta zelena trava, cveće, pa čak i drveće mogu se videti na krovovima norveških kuća.

Na ovom ostrvu je zakonom zabranjeno umiranje: Oni imaju najmlađe stanovništvo na planeti! (FOTO)

Foto: profimedia
Foto: profimedia

Prednosti ovakvih krovova su brojne. Pored toga što izgledaju interesantno, krovovi prekriveni zelenilom su i dugotrajni, pružaju stabilnost građevini i obezbeđuju bolju izolaciju, što pomaže da se smanji energija potrebna za grejanje kuće zimi i hlađenje tokom leta.

Tokom srednjeg veka, za vreme Vikinga, većina kuća u Norveškoj imala je krovove prekrivene busenom trave. Ta tradicija je trajala sve do 19. veka tokom kojeg su zeleni krovovi postepeno zamenjivani crepom, izuzev u udaljenim i izolovanim delovima zemlje.

U ovom gradu je plata 1.200 evra, kirija 15 evra, a nezaposlenost ne postoji: Pravi mali raj!(VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zeleni krovovi su u novije vreme doživeli pravu renesansu. Norvežani su uvideli brojne prednosti ovih krovova i oživeli tradiciju. Mnoge kulturne institucije i komercijalne zgrade su zelene krovove integrisale u svoj dizajn kao alternativu savremenim građevinskim materijalima, a od 2000. godine Skandinavsko udruženje za zelene krovove dodeljuje godišnje nagrade za najbolji projekat zelenog krova.

Ovde žive provereno najsrećniji ljudi na svetu: Evo u čemu je njihova tajna! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs